Intens byggestøy ødela ferien – nå får de penger tilbake

Oppholdet på hotellet på Gran Canaria ble alt annet enn vellykket for det norske reisefølget. Foto: TUI

De forlot den norske vinteren for å nyte en uke i varmen på Gran Canaria i januar. Hele ferien ble imidlertid ødelagt av en vedvarende byggestøy. Den var så ille at de ikke kunne oppholde seg på hotellet.

Nå har pakkereisenemnda bestemt at reisefølget skal ha en saftig erstatning for den mislykkede Syden-ferien. Den gir også reisearrangøren Ving refs for å gjemme seg bak for mange generelle vilkår for å frita seg selv for ansvar.

Nemnda avfeier selskapets regler og gir de to halve reisens kostnad, nesten 12 000 kroner, tilbake.

De to reiste med Ving til hotellet Mariposa del Sol. Det ligger i Arguineguin, en by på den solsikre sørvestsiden av Gran Canaria.

Straks etter ankomst klaget de til Ving over en intens byggestøy på hotellet. Det var så ille at de måtte oppholde seg andre steder enn på deres eget hotell for å få ro og fred.

– Det var byggestøy hver dag unntatt lørdag og søndag, og til tider helt uholdbart, skriver de i sin klage til pakkereisenemnda. Støyen ble målt til 79 desibel.

Ving var enig med dem om at støyen var uholdbar. De tilbød dem et annet hotell, i Puerto Rico, som ikke ligger langt unna. Dette avslo de to nordmennene, de ville bo i Arguineguin.

Etter hvert hørte de ikke mer fra reiseselskapet. Etter reisen avslo Ving også kravet deres om å få halve kostnaden tilbake som plaster på såret for en ferie de mente ble helt ødelagt.

Nå har pakkereisenemnda kommet de to til unnsetning. Den har bestemt at de skal ha 14 900 kroner tilbake på grunn av støyplagene som spolerte ferieoppholdet.

Ving skriver i sitt forsvar for å avslå erstatning at selskapet strekker seg langt for å hjelpe gjester som kommer på et hotell med støy. De blir ikke alltid blir informert om byggearbeider som starter på kommunale områder og privateide tomter. Ving hevder at de ikke kjente til støysituasjonen akkurat på dette hotellet.

– Vi informerer alltid de reisende om planlagte byggearbeider på forhånd, dersom de mottar informasjon i god tid. De reisende vil da få tilbud om nytt hotell, prisavslag eller får muligheten til å avbestille eller endre reisen gebyrfritt, skriver selskapet.

LES OGSÅ: Politiet advarer: Derfor kan du bli nektet nytt pass

Selskapet henviser til generelle vilkår der det heter at det «tar forbehold om byggestøy ettersom støy forekommer i turistområder i stadig vekst.»

Dette punktet griper pakkereisenemnda fatt i. Nemnda mener at reiseselskapene ikke kan gjemme seg bak massevis av generelle regler. Den skriver:

«Nemnda legger til grunn at det neppe er i samsvar med kundens rettigheter i forbrukerlovgivningen å ta så mange generelle forbehold i reisevilkårene at nesten enhver klage kan avskjæres under henvisning til arrangørens generelle vilkår,» skriver den.

Nemnda legger til grunn at det var forstyrrende byggestøy ved hotellet. Den mener at det er individuelt hvilken støybelastning den enkelte tåler før støyen virker forstyrrende.

– Det er også individuelt hvor mye en feriegjest er på rommet eller i nærheten av hotellet. I den foreliggende sak må det legges til grunn at gjesten ble forstyrret av støyen og at mye av feriefølelsen ble ødelagt, mener nemnda.

Nemnda finner heller ikke at det er et problem at gjestene ikke ville flytte til Puerto Rico:

– De fleste som reiser på ferie har gjort et valg med hensyn til hvor de ønsker å feriere.  Etter nemndas syn er det ikke diskvalifiserende at man ikke har ønsket å flytte til en annen by enn den som ble valgt som feriemål, mener nemnda.