Søkte på flybilletter – da doblet prisen seg over natten

Billettene som Norwegian-kundene søkte på ble dobbelt så dyr fra den ene dagen til den neste. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De sjekket prisen for billetter med Norwegian. Da de skulle kjøpe billettene dagen etter, var prisen plutselig steget til det dobbelte.

Opplevelsen til disse kundene er det mange andre flyreisende som har erfart. De finner billige billetter, men etter å ha søkt litt skvetter prisen i været.

Disse kundene var imidlertid ikke som andre kunder. De klaget Norwegian inn for flyklagenemnda, og mente de måtte ha vært utsatt for en teknisk svikt fordi billettene plutselig ble så dyre.

Hendelsen var slik:

De tre skulle fra Norge til Serbias hovedstad Beograd i desember. De sjekket prisen med Norwegian den ene dagen. Da kostet billettene 5 400 kroner, frem og tilbake.

Da de skulle kjøpe billettene neste dag, fikk de seg en skikkelig kalddusj:

Da hadde prisen steget til det dobbelte, 10 800 kroner.

De valgte imidlertid å kjøpe billettene, og til klagenemnda begrunnet de dette med at de trodde de hadde vært uheldig.

Så, neste dag, sjekket de prisene igjen. Da var prisen tilbake på 5 800 kroner. De prøvde først å få pengene de mente de hadde betalt for mye tilbake hos Norwegian. Det gikk ikke.

Deretter var veien kort til Transportklagenemda med krav om at Norwegian må betale pengene tilbake. Det fikk også et negativt resultat.

Nemnda begrunner avslaget med at prisene på flybilletter er dynamiske og at det var kundenes eget valg da de kjøpte billettene. De frikjenner Norwegian for ansvar i saken.

Opplevelsen til disse kundene er det imidlertid ikke få som har opplevd: Du søker etter flybilletter, ofte flere ganger. Så, uten videre, stiger prisen. Hva skjer?

Hos Norwegian sier talskvinne Charlotte Holmbergh Jacobsson at flyselskapenes dynamiske prising kan gi ulike utslag.

Den fungerer slik at prisene endrer seg hele tiden etter etterspørselen:

– Det som kan ha skjedd er at en eller flere passasjerer, som har kjøpt billetter til laveste mulig pris etterpå avbestiller. Da blir disse billettene tilgjengelige igjen. Derfor kan prisen variere noen ganger, også bare en kort periode, sier Holmbergh Jacobsson, til flysmart24.no.

Hun har også en annen teori om hvorfor kundene opplevde det store pris-spriket fra den ene dagen til den andre. Den dreier seg om det er avgjørende for prisen hvor mange personer man oppgir i det aktuelle billettsøket:

– Om man bestiller for eksempel tre billetter samtidig, så blir det samme pris for alle tre. Det vil lavpriskalenderen vise. Om det bare fins én billett igjen til den laveste pris, så vil den prisen bare synes om du legger inn bestilling for én. Om du derimot søker etter billetter for tre personer samtidig vil det være den laveste prisen for alle tre som vises, mener hun.

Lik flysmart24.no på Facebook