Norsk familie svindlet – drømmeferien i Spania ødelagt

Det var i Alcudia, på nordsiden av Mallorca, at den norske familien hadde leid feriehus. Foto: Ving

En norsk familie møtte søndag opp i et sommerhus på Mallorcas nordside for å ta fatt på 14 dagers ferie under Sydens sol. Slik ble det ikke. Familien ble svindlet av et falskt firma. Huset var slett ikke til leie.

De tre familiene hadde kjøpt sommerhus-oppholdet på nettet, en flott villa som ligger i badebyen Alcudia.

Det de norske kundene møtte var en huseier som stilte seg helt uforstående til saken. Ifølge avisen Majorca Daily Bulletin drev han absolutt ikke utleie. Han skjønte derfor lite av at det kom en fremmed familie fra Norge og skulle bo i huset hans.

Den norske familien hadde betalt husleien på forskudd, i alt 6 730 euro. Det tilsvarer 67 000 norske kroner, som var betaling for perioden fra 7. til 21. juli.

Da de skjønte at de var blitt svindlet, tok de kontakt med politiet – Guardia Civil – som igjen tok kontakt med utleieorganisasjonen for feriehus på øya. De anmeldte så den falske utleieren, som man fant ut hadde en nettadresse på naboøya Ibiza.

– Dette er en dypt tragisk sak for familiene. Slik svindel forekommer dessverre. Dette er en stor svindelsak her på Mallorca, sier Jordi Cerdo Cladera til flysmart24.no.

Han er president i La Federación ETV Estancias Turísticas Vacacionales – feriehusutleierorganisasjon – på Mallorca. Han var mannen som hjalp den norske familien.

– Mest sannsynlig er familiens penger tapt. Vi har satt vår advokat på saken og vi kommer til å forfølge den videre, sier Cladera.

Han sier at det ikke er ofte at det skjer slike saker som rammet den norske familien. Det kan dreie seg om to-tre saker i løpet av et år. Derfor vekker den norske familiens skjebne oppsikt også på en stor feriedestinasjon som Mallorca.

Han bistår familien med politikontakten.

Ved hjelp av et norsk firma fikk de hjelp til å finne et nytt sommerhus. Det ligger i Port de Pollenca – ikke så langt unna Alcudia.

– Vi måtte vaske hele huset, og fikk det i stand til de kom. De siste kom onsdag. De måtte ut med en ny leiesum dessverre, sier innehaver Tommy Vik i Mallorcautleie.no til flysmart24.no.

Vik sier at ingen må betale inn penger for leie til spansk bank, men benytte firma med norsk bank. Man må også passe på at huset har lisensnummer. Uten det er det ikke lov å leie ut huset.

– Hvis det er nettside hvor det er lite kontaktinformasjon må det få alarmklokkene til å ringe. Nettsidene ser alltid ekstrem troverdig ut. Men legg merke til – det er aldri utleiekalender. Slik fremstår de som ledige slik at folk skal overføre penger. Etterpå er det ikke mulig å få kontakt, sier Vik.

Cladera sier at spanske utleiere ikke ønsker slike saker.

– Disse hendelsene bidrar til å trekke hele utleiesektoren ned i søla. Vi ønsker å være en seriøs næring, sier Cladera.

At den norske familien valgte Alcudia er neppe tilfeldig. Stedet er et av de aller mest populære feriemålene. Spesielt populær blant barnefamilier, ikke minst på grunn av de langgrunne strendene.

Noen av Mallorcas beste familiehoteller ligger også her, og sammen med mange aktivitets-tilbud har dette gjort Alcudia-bukten til barnefamiliens favorittreisemål og ferieparadis.