Du må ikke ha gullkort for å få ferieluksus-følelsen

På Oslo Lufthavn er det en lounge-mulighet også for de uten statuskort hos et flyselskap. OSL Lounge er åpen for alle. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den store sommerferieutfarten er i full gang, og svært mange skal reise med fly. Det kan lett bli kaotisk. Du kan senke stress-nivået en god del og få en mye mer behagelig reise ved å ta noen enkle grep.

Og – du trenger absolutt ikke ha gullkort hos et flyselskap for å unne deg selv, og de du eventuelt reiser sammen med, litt følelse av feriereise-luksus.

LES OGSÅ: Reagerer på håndbagasje-jakten: – Klosset av Norwegian

Men mange snubler allerede i sikkerhetskontrollen. De får en elendig start på ferien fordi de ikke har forsikret seg om at det de har i håndbagasjen ikke står på listen over forbudte ting.

Derfor er det mest åpenbare å sjekke, hvis du er usikker, en egen liste som Luftfartstilsynet har satt opp. Den går inn på en rekke konkrete eksempler på tillatte og forbudte saker.

Frykter du køer i sikkerhetskontrollen? Til det er det å si at frykten som regel er unødvendig. Norske flyplasser er effektive og du kommer som regel raskt gjennom kontrollen – også i ferietider med mange reisende.

Vil du imidlertid gardere deg, sjekk om du reiser med et selskap som gir deg anledning til å kjøpe deg adgang til de såkalte hurtigkøene.

Det er det normalt bare reisende på dyre og fleksible billetter som har adgang, men noen selskaper gjør det mulig også for de på lavprisbilletter til å kjøpe seg inn. Bl.a. hos Norwegian og Ryanair.

Norwegian har en kampanje i gang der de sjekker vekt og størrelse på håndbagasje. Mange har allerede fått seg en lei ekstrakostnad her.

De har ikke vært klar over at det er den totale vekten – inkludert det du måtte ha handlet på flyplassen – som regnes med i maks-grensen på 10 kilo for håndbagasje. Husk totalvekten, så slipper du unna en helt unødvendig utgift.

Spisestedene på flyplassene er dyre, og det gjelder ikke bare i Norge. Et alternativ til å innta et måltid på flyplassen før avreise, er å kjøpe seg adgang til OSL Lounge. Med de prisene flyplassrestaurantene operer med, kan dette raskt lønne seg. Dessuten kan du slippe å bruke penger på mat på flyet.

Mot å betale 350 kr per voksen person kan man spise fra buffet og drikke – alkoholholdig og alkoholfritt. Hit har man adgang fra tre timer før avgang. Her kan du også lese aviser og surfe på nettet mens du venter på flyet. Det er egne barnepriser på 140 kr, opp til 12 år.

Reiser du med et Star Alliance-selskap, for eksempel SAS, Widerøe eller Lufthansa, kan du også kjøpe deg inn på SAS-loungene med en dagsaktuell flybillett.

SAS tilbyr longer både på inn- og utland, og du slipper inn mot å betale 229 kr hvis du kjøper adgang på nettet, eller 279 kr på flyplassen. Du kan også betale med 3 000 Euro Bonus-poeng hvis du er medlem.

Gratis adgang til SAS-loungene har normalt sett bare innehavere av diamant eller gull. På sommeren inntrer det derimot en forandring. Har du sølvkort, som svært mange har, får du og familien adgang til loungene fordi det er en periode med færre forretningsreisende.