Luksusfelle-profil advarer mot valutatabbe

Å veksle valuta på flyplassen hjemme kan være en meget dårlig ide. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Forbrukerøkonom og programleder i «Luksusfellen», Silje Sandmæl, advarer reisende mot å sløse med feriepengene. Hun har et bestemt råd til nordmenn for å unngå å måtte betale mange ganger høyere pris enn nødvendig for å veksle penger.

For mange på vei til utlandet er en tur innom minibanken på flyplassen for å veksle penger, et fast rituale.

Der er en dum idé, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Vær oppmerksom på at valutakursen i minibanker i Norge vil være dårligere enn den du får ved kortbetaling fordi det er høye kostnader knyttet til kontanter, sier Sandmæl til flysmart24.no.

Hun sier at det er lett å ha forståelse for at mange syns det er enklere å ta ut valuta på flyplassen før man drar, og at man da har lokal valuta for hånden når man ankomme feriestedet.

Silje Sandmæl. Foto: DNB

-Da slipper du å lete etter en minibank når du har kommet frem til reisemålet. I utlandet kan du også oppleve at noen minibanker har relativt lav grense på hvor mye du kan ta ut.

-I så fall må du kanskje ta ut i to eller tre operasjoner og dermed betale et eventuelt gebyr like mange ganger, sier Sandmæl.

LES OGSÅ: Vil forby trangere seter på flyene

-Selv om kursen på reisemålet som regel er bedre enn den du får i minibankene på flyplassene i Norge, advarer Sandmæl mot at det fins forhold rundt valuta som fort kan gjøre det dyrt å ta ut penger i utlandet:

-Ja, for man bør ikke la ikke kursen alene avgjøre hvor du skal ta ut valuta. For å vurdere totalkostnaden må du også regne inn uttaksgebyret. Totalkostnaden ved å ta ut kontanter i utlandet kan da fort bli større enn hvis du tar ut i Norge. Sjekk derfor hvilke betingelser du har for kortet ditt, anbefaler hun.

Tryggest å bruke kort

Den beste måten å betale på, mener hun, er derfor å bruke kredittkortet. Det er som regel gebyrfritt ved kjøp.

– Det er gratis å bruke kredittkortet. Men da bør du sette av penger til å betale regningen når den forfaller, hvis ikke kan det blir fryktelig dyrt, understreker Sandmæl.

Forbrukerrådet har gjennomført en undersøkelse som viser at fire av ti lar seg lure til å betale mer enn de trenger når de tar ut penger eller betaler i utlandet.

Dette skjer:

Når du tar ut penger i minibank i utlandet får du ofte spørsmål om du ønsker å akseptere pengeuttaket med eller uten «conversion». Det du velger da er om du ønsker omveksling til norsk valuta der og da.

-Hvis du trykker «Accept with conversion», må du i følge Forbrukerrådet regne med et påslag på 6-7 prosent. Prisen blir da gjerne fire ganger høyere enn hva din egen bank tar for å veksle om basert på betalingskortenes standardkurs, sier Sandmæl.

Hun ber derfor folk også være oppmerksomme på at det er lett å la seg forlede til å velge dårligere kurs på reisemålet når man står i minibanken og tar ut penger. Hun har dette rådet:

-Velg alltid betaling i lokal valuta hvis du får spørsmål om du vil betale i norske kroner eller i lokal valuta. Da får du best kurs, sier Sandmæl.

Likte du flysmart24.no? Lik oss på Facebook så får du reisenyhetene først