Dette er Europas eneste 5-stjerners flyplass

Flyplassen i München er den nest travleste i Tyskland, etter Frankfurt. Foto: München Airport

Som hotellene har også verdens flyplasser sin egen stjerne-rangering. Det fins bare én eneste flyplass i Europa som kvalifiserer for full pott og 5-stjerner, og der jobber de hardt for å beholde plasseringen.

Den flyplassen heter München, og har høstet heder og ære i en rekke flyplasskåringer. En av de aller gjeveste er imidlertid analyseselskapet Skytrax.

Selskapet har rangert mange av de viktigste flyknutepunktene verden over, og har funnet bare 12 flyplasser som er verdig klassifisering som 5-stjerners.

I Europa er det altså bare München, som så sent som i vår ble kåret til Europas beste flyplass av Skytrax. Denne utmerkelsen fikk flyplassen i år for 12. gang.

Vurderingen er gjort etter en grundig gjennomgang av alle sidene ved flyplassen:

Fra tog- og taximulighetene for passasjerene, sikkerhetskontrollen, skiltingen, ankomst- og avgangsforholdene, standarden på fasilitetene i terminalen med hvileområder, butikker og restauranter.

Det er Skytrax’ eget mannskap som foretar inspeksjonene som ligger til grunn for stjerne-vurderingen. Dette er altså ikke et tilfeldig resultat av avstemminger blant reisende.

– Denne posisjonen har vi oppnådd gjennom målrettet arbeid gjennom mange år. Derfor kan vi for eksempel tilby gjennomreise her med bare 30 minutters marginer mellom ankomst og avgang, forteller direktør for internasjonal mediekontakt, Corinna Born, til flysmart24.no.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rusler du rundt på flyplassen i München er det stor sjanse for at du treffer på en robot. Foto: München Airport

Hun sier at hun ikke er lite stolt av å tilby gode forhold for barnefamilier. Det fins en egen avdeling for de små der de kan være under voksne personers oppsyn i opptil en time gratis hvis foreldrene vil kikke rundt på flyplassen alene. Familieavdelingene heter The Visitors Park og Kinderland. I år er det dessuten åpnet en egen avdeling for de aller minste, Kid’s Care Station.

Og den som ikke får nok av fly og flyplasser har et eget observasjonsområde på flyplassen hvor det er god utsikt over flyaktiviteten. Det er gratis å komme inn. Er heller ikke dette nok, er det mulig å få seg en rundtur med buss – nede på selv flyplassen. Tettere på flyvirksomheten kommer du bare om du jobber der.

I Skandinavia er flyplassene i København og Helsingfors blitt vurdert av Skytrax og funnet gode nok for en 4-stjerners rangering.

Flyplassene i Stockholm og Keflavik har begge fått 3-stjerner, mens vår egen Oslo Lufthavn på Gardermoen som eneste nordiske hovedflyplass ikke er blitt vurdert av Skytrax.

Selskapet har ikke svart flysmart24.nos spørsmål om hvorfor den norske flyplassen ikke er med i oversikten.

Her er oversikten over rangering av europeiske flyplasser:

5 stjerner:
München

4 stjerner:

Amsterdam

Barcelona El Prat

København

Düsseldorf

Frankfurt

Heathrow London

Helsinki Vantaa

Malta

Paris CDG

Roma Fiumicino

Wien

Zurich

3 stjerner:

Athen

Birmingham

Bristol

Brussel

Edinburgh

Gatwick London

Genéve

Keflavik Island

Lisboa

Madrid-Barajas

Malaga

Manchester

Milano Malpensa

Nice

Palma de Mallorca

Praha

Stansted London

Stockholm Arlanda

Toulouse

Lik flysmart24.no på Facebook