Var ikke med flyet – får likevel erstatning for forsinkelse

Den norske feriegjesten satte ikke sine ben om bord i Syden-flyet. Han fikk erstatning for dets forsinkede avgang likevel. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flyet som skulle bringe den norske gjesten til feriemålet i Tyrkia var forsinket i hele 24 timer. Da avlyste vedkommende turen.

Han krevd og fikk likevel også en erstatning på 4 000 kr fordi flyet – som han valgte å ikke reise med – var så forsinket.

Det er Transportklagenemnda for pakkereiser som har kommet til denne løsningen. Da spiller det ingen rolle at mannen allerede hadde fått full refusjon for turens kostnad av reisearrangøren Ving.

Refusjon av hele turens kostnad, pluss full erstatning for at fly vedkommende aldri reiste med må kunne sies å være noe i nærheten av dobbel Jackpot?

Nei, mener pakkereisenemnda som sier at den uheldige feriegjesten ikke fikk mer enn det han hadde krav på.

Den aktuelle reisen skulle gå fra Oslo Lufthavn til nordmenns favorittreisemål på den tyrkiske riviera, Alanya. Der skulle nordmannen bo på hotell  Sunprime Alanya Beach.

Dette er blant Vings beste hotellkategorier. Hotellet ligger nesten på den kjente Kleopatrastranden, og er et såkalt voksen-hotell der man minst må være fylt 16 år for å bo.

Slik ble det ikke for vår norske gjest.

Da flyet i august i fjor ble over 24 timet forsinket, valgte han å hoppe av ukesturen. Ving aksepterte beslutningen og han fikk alle pengene tilbake fra selskapet.

Men det stoppet ikke der.

I tillegg krevde han EUs standardkompensasjon for forsinkelse, som inntrer under visse vilkår etter tre timers forsinkelse. Dette sa flyselskapet Thomas Cook Airlines blankt nei til, og mente at siden vedkommende ikke var om bord i flyet var han heller ikke berettiget til kompensasjon.

Da mannen valgte å kjøre saken videre til pakkereisenemnda, fikk saken et helt annet utfall. Et flertall i nemnda mener at siden den sterkt forsinkede avgangen likevel ble gjennomført i henhold til ruteplanen, har vedkommende krav på erstatning.

At han hadde fått pengene for reisen tilbake av Ving dekker etter nemdas syn ikke ulempene som forsinkelsen påførte ham:

-Flertallets syn er at klageren har krav på kompensasjon etter EU-forordningen for ulempene forsinkelsen påførte ham. Han sitter igjen med en ødelagt ferie.  Refusjon av reisens pris dekker ikke de ulempene forsinkelsen påførte ham, mener nemnda.

Transportklagenemnda for flyreiser har tidligere gjort liknende vedtak, der enkelte har kunnet hente inn erstatning som har gjort at de har fått tusenvis av kroner tilbake – uten å reise med flyet.