Denne rødvinsflasken koster 165 000 kr – på taxfree

Haakon Dagestad i Travel Retail Norway behandler flasken med den aller største forsiktighet. Ikke rart, når man tenker på hva den koster. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er ikke riktig alle varer på taxfree-butikkene på Gardermoen som er like billig. Som denne vinflasken fra krigens dager. Det er ikke så rart at reisende flest er litt tilbakeholdne med å putte den i handlekurven.

Den koster nemlig 165 000 kroner. Og det er slett ikke hele prisen, hvis det er en nordmann som skal kjøpe den. Det vil gi kjøperen en saftig momsregning i tillegg.

– Vi har hatt et par forespørseler om å kjøpe en flaske. Det har blitt med spørsmålene. De som sa de ville kjøpe den og komme innom for å plukke den opp, ga aldri mer lyd fra seg.

Kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, Haakon Dagestad, innser at det kan ta tid å få avsetning for de to flaskene med 1945-årgangen av Chateau Mouton Rothschild som butikken har.

Han er meget forsiktig når han tar ut den ene flasken ut av skapet for å vise frem for flysmart24.no. Her gjelder det å ikke miste taket, det kan bli en meget dyrebar tabbe.

-Flaskene er satt ned i pis med 100 000 kroner. Det skjedde for flere år siden, i håp om å gjøre det enklere å få de solgt. Men priskuttet ser ikke ut til å hjelpe. Så da blir de liggende her, da, sier Dagestad.

Fire flasker av den høyst eksklusive franske seiers-vinen kom inn i butikken for mange år tilbake.

To av de ble faktisk solgt i Tyskland, mens de to resterende har blitt værende i klimaskapet på Oslo Lufthavn.

Travel Retail Norway, som driver det meste av taxfree-handel på norske flyplasser, regnet med at det skulle bli en smal sak å få solgt den dyre vinen i det kjøpesterke norske markedet.

Det var helt feil.

Selv om denne rødvinen blir rangert på topp 10 av verdens mest eksklusive viner, viste den seg svært vanskelig å få avsetning på.

Før de kom til Norge lå de hos de tyske eierne har flaskene ligget hos Château Mouton Rothschild og
Mähler-Besse.

De er R.C. for Reserve du Château, en mindre andel av produksjonen på 2000 av totalt 76.222 som ble avsatt til lagring på slottet. Dette gjør dem, ifølge TRN, desto mer sjeldne.

– Ifølge Robert Parker, én av verdens mest innflytelsesrike vinkritikere, er vinen holdbar til 2047. Han påstår for øvrig at han kun gir vinen 100 poeng. Det er fordi skalaen ikke strekker seg lenger, sier Dagestad.

– Mouton Rothschilld 1945 står som et symbol på menneskets triumf over motgang.  Årgangen samfaller med slutten på annen verdenskrig og dette er markert med V for Victoire på etiketten, sier han.

Så er spørsmålet: Blir det mye tillegg i prisen hvis en nordmann skal kjøpe flasken og ta den med seg hjem?

Hos Tolletaten får flysmart24.no bekreftet at flasken ikke kan inngå i den tollfrie kvoten fordi verdien overstiger de 6 000 kronene som grensen for avgiftsfri privat import.

Derimot kommer Skatteetaten med en nedslående melding til nordmenn som har lyst til å kjøpe flasken. Vel nok er det taxfree, men det går en grense.

– Taxfree fritaket for moms gjelder ikke for varer med verdi over 6 000 kroner, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, Ernst Larsen.

– Tror den som eventuelt kjøper denne på taxfree-butikken får seg et lite sjokk hvis vedkommende tar den inn i Norge. Alkoholavgiften på 48,85 kroner er vel ikke det som vil gi det største sjokket. 41 250 kroner i merverdiavgift vil nok svi betydelig mer, sier han.

Lik flysmart24.no på Facebook