Sender falske kunder inn i taxfree-butikken

En av disse på vei inn i taxfree-butikken på Gardermoen kan være en falsk kunde som skal sjekke de ansatte. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Neste gang du står i kø for å betale for taxfree-varene på flyplassen, kan personen foran eller bak deg være en falsk kunde. De er sendt inn i butikken for å sjekke at de ansatte overholder sine plikter.

Dette er hverdagen for ansatte i Travel Retail Norway (TRN), som taxfree-selskapet på alle de store flyplassene heter:

Hver dag sender de flere «spioner» inn i køene. De er ukjent for de ansatte men opptrer som vanlige kunder. De skal sjekke om ansatte gjør som de skal: forsikre seg om at kunden har gyldig billett, at de som er under 25 blir bedt om å legitimere seg, og at folk ikke får kjøpt mer enn kvoten.

– Nesten daglig sender vi falske kunder inn i butikkene våre. De varierer i alder og utseende, men har til felles at det de skal spørres om legitimasjon, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i TRN.

Når selskapet driver med denne aktiviteten, er det slett ikke for moro skyld, sier han.

– Det er viktig å finne årsaken til at en kasserer eventuelt ikke spør etter legitimasjon i en gitt situasjon. Bl.a har vi erfart at noen har hatt en dårlig opplevelse tidligere. De har opplevd å få en overhøvling av folk som blir sinte fordi de blir spurt om å dokumentere alder. En kasserer i taxfree-butikken på Oslo lufthavn møter mange hundre kunder i løpet av et skift. Hvis kassereren anslår at kunden er under 25 år, skal vedkommende spørres om å vise legitimasjon når vedkommende handler alkohol eller tobakk. Det er nettopp dette spørsmålet våre kasserere nå har blitt enda dyktigere til å stille, sier Dagestad.

Det skjer at reisende blir nektet å handle:

– Ja, det er naturligvis noen som er for unge som prøver å handle, men det er svært sjeldent fordi unge under 18-20 ikke reiser så ofte. Men dersom kunden ser ung ut og ikke kan bevise alderen sin er det nok fordi de er for unge, og da får de naturligvis ikke handle, sier Dagestad til flysmart24.no.

Han understreker at de ansatte som av ulike årsaker ikke ber om legitimasjon når de skal, får en oppfølging.

Han minner om en episode som vakte oppsikt sist sommer da næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (39) ble stanset og spurt om å dokumentere alder. Saken ble postet på Instagram-kontoen hans.

– Det at en 39 år gammel statsråd bes om å vise legitimasjon synes jeg er flott, og viser at alle med et ungt utseende må tåle å bli spurt, sier Dagestad.

Det å være streng på alderskontroll er ifølge Dagestad kasserernes viktigste oppgave, i tillegg til å forsegle handleposer, sjekke kvoter og nekte folk som mistenkes å ha promille å handle.

Dagestad forklarer at viktigheten av å spørre om legitimasjon inngår i hver briefing før kassererne går på vakt. Hvis en kasserer betjener en falsk kunde, evalueres møtet og adresseres i påfølgende briefing.

– Vi er blitt vist tillit til å selge alkohol. Den tilliten må vi forvalte strengt. Alle kasserere vet de har vår fulle støtte til å spørre en gang for mye, heller enn en gang for lite. Og det skjer, sier Dagestad.

Lik flysmart24.no på Facebook