Dyrere ferier – slutt på gratis bagasje på charterflyene

TUI og de andre charterselskapene har innført ekstra betaling for bagasje. Foto: YouTube

Det er ikke veldig enkelt å pakke til en ferietur uten å måtte sjekke inn bagasje på flyet. Det vil charterselskapene nå tjene ekstra på, og har innført betaling hvis du heretter skal ha med deg en koffert på ferieturen.

Alle de tre store reiseselskapene – Ving, TUI og Apollo – krever nå ekstra for bagasje, opptil 300 kroner per person. Koffertene var før inkludert i billettprisen. Beløpet de krever av sine gjester varierer, men gjelder alle flyselskap de bruker. Dette innebærer at ferieturen for mange fort kan bli en tusenlapp dyrere.

Charterselskapene følger dermed etter lavprisselskapene og etter hvert også de store nettverksselskapene. De har i tur og orden innført betaling for bagasje på de billigste billettene.

Blant norske kunder har reaksjonene ikke latt vente på seg. På Vings Facebook-sider blir det nye tillegget kritisert av flere.

Ekstrabetalingen blir kalt for «griskhet» og «sleipt», mens andre skriver at de nå heller vil kjøpe fly og hotell selv, og ikke basere seg på charterselskapenes pakkereiser.

Andre igjen forsvarer ordningen og mener at dette ikke er verre enn det selskaper som SAS og Norwegian allerede gjør.

De som vil ha med seg mer enn det som tillates som håndbagasje, må du i Norge punge ut med mellom 200 og 300 kroner hos TUI. Her er regelen at man kan sjekke inn en bagasje på maks 20 kilo. Har man en håndbagasje som veier 5 kilo, kan innsjekket bagasje være kun 15 kilo. De nye prisene gjelder for bestillinger etter 6. november 2018.

Hos Ving koster bagasjen nå fra 95 kroner per person for inntil 20 kilo innsjekket bagasje og håndbagasje.

Men det skal ikke mange ekstra kilo til før prisen er en helt annen. Øker man til en totalvekt på 25 kilo, spretter kostnaden opp til 200 kroner per person.

Den ekstra betalingen gjelder ikke hvis man bor på såkalt konsepthotell, som i regelen er Vings egne hoteller – for eksempel Sunwing og Sunprime.

Hos Ving sier man at ekstra betaling for bagasjen ikke påvirker grunnprisen på reisene:

– Kundene velger selv hvilke tilvalg i form av mat, transport til hotellet og forsikringer man ønsker. Nå blir det mulig å selv velge om man vil ta med seg bagasje, eller reise kun med håndbagasje. Dette er i linje med utviklingen i reisebransjen og de aller fleste flyselskap og konkurrenter har allerede innført en avgift for bagasje. Samtidig opprettholder vi gratis bagasje og gratis ekstra bagasjevekt for en stor andel av våre kunder, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til flysmart24.no.

Hos Apollo har man også innført ekstrabetaling, her er prisen 95 kroner per passasjer hvis man har med seg mer enn håndbagasje.