Slutt for Norwegians forsøk med Max-fly til USA

Norwegian-gründer Bjørn Kjos i cockpit på selskapets første Max-fly. Nå er Max-eventyret til USA slutt. Foto: Norwegian

Norwegian har besluttet å stanse alle rutene med Boeing 737 Max-fly mellom Europa og USA og Canada. Selskapet hadde to ruter fra Norge, men begge er avviklet for en tid tilbake.

De rutene som nå legges ned er fra Cork, Shannon og Dublin i Irland til byer i USA. Dessuten en rute til Hamilton/Toronto i Canada.

Dermed er det slutt med forsøket som Bjørn Kjos i sin tid uttrykte stor tro på, og mente ville kunne være et viktig grunnlag for selskapets internasjonale vekst.

Slik blir det ikke.

Ifølge nettavisen e24.no har det ikke vært tilstrekkelig lønnsomhet i disse rutene. De har også påført selskapet store ekstrautgifter til innleie siden flytypen ble satt på bakken i mars.

Det spesielle med Boeing 737 Max-flyene er at de er mye mindre enn de tradisjonelle langruteflyene, der Norwegian bruker Boeing 787 Dreamliner. De som flys med Dreamliner, blir ikke påvirket av stansen.

Fordi de var mindre, mente Norwegian at de passet godt på mindre trafikktunge ruter fra Europa til USAs østkyst.

Blant annet ble to ruter fra Norge satt i gang, fra Bergen til USA. Det gjaldt til Providance utenfor Boston, og Stewart-flyplassen utenfor New York.

Begge er lagt ned, selv om Norwegian uttrykte stor tro på spesielt ruten mellom Bergen og flyplassen utenfor New York.

Providance-ruten ble først lagt ned, siden fulgte også Stewart-ruten.