Nordmenn vil igjen til vinterfavoritten – nå truer ny turistskatt

Arguineguín er et av de mest populære stedene for nordmenn å feriere på Gran Canaria. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Etter en lengre periode med nedgang, kan det nå tyde på at det blir et oppsving igjen for nordmenns feriefavoritt i vintersesongen.

De store pakkkereisearrangørene, Ving og TUI, melder begge om en økning i bestilling av reiser til Gran Canaria foran denne vintersesongen. Dette skjer samtidig som myndighetene på Kanariøyene har satt spørsmålet om å innføre en turistskatt for på sakskartet.

– Vi selger godt både til Gran Canaria og også til Tenerife. Det er tydelig at mange er «på» om dagen for å sikre seg en uke med varme i vinter, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff hos Ving til flysmart24.no. Enkelte uker har selskapet registrerer et oppsving i salget på over 40 prosent over fjoråret.

Ving er ikke bare den største pakkereisearrangøren i  Norge, men også den største norske aktøren på Kanariøyene.

Også hos konkurrenten TUI er der økende etterspørsel etter solreiser til de populære atlanterhavsøyene. De har en dominerende posisjon hos selskapet:

– 87 prosent av vår samlede kapasitet er til Gran Canaria i vinter. Hittil har vi 13 prosent flere reisende til Gran Canaria sammenlignet med samme periode i fjor. Så Gran Canaria virker populær som alltid, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI.

Hos feriereisebyrået Ticket sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen at de har en lite nedgang til Gran Canaria på 9 prosent i forhold ti i fjor.

– Det er likevel det mest bestilte reisemålet hos oss – slik det alltid er. Regner med at bestillingene vil ta seg opp utover høsten, sier hun.

En ny turistskatt har vært på tale tidligere. Saken har kommet på dagsordenen etter valget i Spania tidligere i år. Beslutningen om å innføre en slik skatt – som har skapt mye uro på for eksempel Balearene – er ikke tatt ennå. Men ifølge presseomtale av saken skal det i så fall være snakk om en liten sum som alle som besøker øyene må betale.

Ifølge ankomststatistikken fra det spanske flyplasselskapet Aena for sist vintersesong – tiden fra oktober til april – kom det 1,9 prosent færre nordmenn til Gran Canaria enn året før.  5 500 færre reisende i tall.

For alle Kanariøyene samlet gikk også antallet norske besøkende ned. I samme periode var nedgangen på 2,9 prosent eller rundt 11 000 reisende.

Den svake norske kronen vis a vis euro har fått noe av skylden for nedgangen, men også en viss prisøkning på overnatting og mat. Gran Canaria er normalt et prisfølsomt marked.

Likevel er Norge tredje største nasjon på Gran Canaria i vintersesongen, bare slått av Tyskland og Storbritannia. En kvart million nordmenn satte av gårde til øya. Sverige, Finland og Danmark følger på plassene etter Norge.

Totalt sett hadde Gran Canaria en nedgang på 4 prosent sist vintersesong. Likevel har øya et formidabelt besøksantall. Rundt 2,5 millioner besøkende ankom flyplassen sør for Las Palmas sist vinter.

At det har vært nedgang i den internasjonale turismen til øya, oppveies litt av at den innenlandske turismen øker som følge av noe bedre økonomisk situasjon for Spania som nasjon.