Hellas tar svindel-grep: Turister kan nekte å betale

Kos på gresk taverna. Men be om å få kvittering, ber greske myndigheter. Foto; Apollo

Myndighetene i Hellas sender ut en innstendig bønn til alle turister som besøker landet: Be om å få kvittering på alt dere handler med kort eller kontanter.

Det er grekernes kampanje mot skatte- og avgiftsunndragelser som nå har fått myndighetene til å henvende seg til alle de som besøker landet.

Her er beskjeden til besøkende klar: Hvis du ikke får kvittering, kan du nekte å betale.

Mange turister har latt seg sjarmere av blide restauranteiere som har presentert regningen for en middag eller tur på byen i form av en håndskrevet lapp, gjerne på en serviett.

Spesielt har fenomenet med håndskrevne regninger vært utbredt på mindre øyer og steder. Der har tilreisende kommet for å oppleve det ekte og enkle Hellas. Da har mange betraktet fraværet av kvittering som en del av den sjarmerende enkelheten.

Saken har vist seg å ha en lang mer alvorlig side:

Hotell- og restauranteierne har utnyttet mangelen på registrerte kvitteringer. Omsetning er holdt skjult og gjort det mulig å unnlate å betale skatter for inntektene fra turistene.

Og avgifter, som de har belastet kunden for på vegne av staten, har de i stedet stukket i egen lomme.

Dette har utarmet den greske statskassen, og igjen gjort det problematisk for staten å opprettholde sitt tilbud til innbyggerne.

Derfor har Greece’s Independent Authority for Public Revenue (AADE) gått ut med en omfattende kampanje med plakater på alle flyplasser, og er også spredt i utenlandske nettaviser.

Her blir turistene oppfordret til å si dette:

«Apódixi please». Det betyr: kvittering, takk.

Kampanjen viser en idyllisk strand og der teksten er: Et fotografi er bevis på et minne. Be om bevis på betalingene dine. Spør etter din kvittering. #Apodixi_Please. »

Greske myndigheter minner turistene om at alle som omsetter varer og tjenester i Hellas er forpliktet til å gi en kvittering på alle betalinger.

Dette gjelder også på de mindre restauratene og kafeene, skriver nyhetstjenesten GTP Headlines:

«Restauranter, barer, kafeer, butikker, minimarkeder og generelt, nesten alle leverandører av varer er forpliktet til å ha elektroniske kassaapparater. Det er ikke tillatt å utstede kvitteringer som er håndskrevne eller trykt i vanlig papir,» skriver AADE på sin nettside.

At anmodningen til turistene om å be om kvittering er viktig for myndighetene, understrekes ved at besøkende blir minnet om sin mulighet til å reagere hvis de ikke får kvittering:

De kan nekte å betale regningen.

Turistene blir også minnet om at de slett ikke behøver å betale kontant, men kan bruke sine debet- eller kredittkort:

«Ved å bruke kortet ved betalinger og be om kvittering, hjelper du den greske skatteetaten til å samle skatter som allerede er inkludert i prisen du betaler. Praktisk talt bidrar du slik til å bedre Hellas’ finansielle stilling. Det gir oss muligheten til å gi deg enda bedre tjenester neste gang du kommer til vårt land,» heter det i budskapet fra myndighetene.

Lik flysmart24.no på Facebook

Dette er budskapet som greske myndigheter gir til turistene: