Svensk klagenemnd sier nei til erstatning etter SAS-streiken

SAS slipper å betale erstatning til passasjer etter vårens pilotstreik, har svensk flyklagenemnd bestemt. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den svenske flyklagenemnda har i en beslutning torsdag sagt nei til å gi erstatning til SAS-passasjerer som ble rammet av vårens pilotstreik. Det er dårlig nytt for alle nordmenn som også har krevd kompensasjon.

SAS vunnet frem med sitt sin om at streiken var en hendelse utenfor selskapets kontroll. Dermed er det ikke er pliktig til å betale ut EU-kompensasjon til de rammede passasjerene.

Avgjørelsen gjaldt en flyvning fra Stockholm til Alicante i Spania. SAS lyktes ikke å skaffe alternativ transport for kunden, som krevde erstatning etter EUs direktiv.

Dette har den svenske nemnden nå sagt nei til. Dermed er det lagt et juridisk grunnlag for den videre behandlingen av slike saker, også i Norge. Nemndene vurderer sine avgjørelser på samme lovverk.

SAS refunderte kundens utgifter til alternativ flytransport, men sa nei til å betale ut EU-kompensasjon. Det avslaget klaget kunden videre til nemnden, som nå har gitt SAS rett i at de reisende ikke har krav på disse pengene i tillegg.

Over 130 krav er rettet mot SAS i Norge og disse ligger til behandling i den norske Transportklagenemnda for flyreiser. De vil vekke oppsikt i hele luftfartsindustrien hvis de ikke får akkurat samme utfall som i Sverige: SAS blir «frifunnet.»

Allmänna reklamationsnämnden, som nemnden heter i Sverige, skriver i sitt vedtak at SAS ikke kan sies å ha ansvaret for at flyene ble stående på bakken under streiken, og at selskapet i tillegg gjorde alt som er rimelig for å unngå konflikten.

Streiken varte fra 26. april til 2. mai, og førte til at rundt 4 000 avganger ble innstilt. Streiken rammet 370 000 reisende, og ekstra hardt i Norge der det mange steder ikke er alternativer til flyet.

Lederen for den svenske nemnden, Marcus Isgren, sier i en pressemelding at SAS ikke trenger å betale ut kompensasjon til de reisende.

Han gir ikke de som venter på avgjørelse i sin sak store forhåpninger om å vinne frem:

Han sier at denne avgjørelsen vil legge grunnlaget for utfallet av de 350 andre liknende saker som ligger i kø hos nemnden.

Beløpet kundene kan få ifølge EUs bestemmelser er fra 250 til 600 euro, avhengig av reiselengde.

Nå er siste ord om SAS-kravene ikke sagt i og med at kravene også kommer til å få et rettslig etterspill.

Erstatningsselskapet Airhelp, som har spesialisert seg på å hente ut erstatninger etter flyforsinkelser mot en provisjon, meldte denne uken at det retter søksmål mot selskapet i Sveige og Danmark. Dette på vegne av kundene som ble rammet av pilotstreiken.

Lik flysmart24.no på Facebook