Betalingen skjer så kjapt av selv reiseproffer blir lurt

Vipps så er regningen i Barcelona blitt litt dyrere enn nødvendig. Foto: Ving/privat

Da den norske reisetoppen skulle betale for taxituren i Barcelona, gjorde sjåføren er kjapp vri som gjorde turen litt dyrere enn den trengte å bli. – Her gjelder det å følge med, sier Terje Berge.

Han er kommersiell direktør i Finn Reise, og er på farten store deler av året. Han vet at det stort sett alltid lønner seg å be om å få kredittkortet belastet i lokal valuta når han er på reise i utlandet.

Men noen ganger rekker man ikke å gjøre det valget.

Det fikk Berge erfare for noen dager siden da han besøkte Barcelona. Han hadde tatt drosje, og trukket kortet for å betale.

Så, uten å spørre, velger sjåføren å belaste kortet i norske kroner. Først når Berge får kvitteringen, oppdager han feilen:

Terje Berge. Foto: Finn Reise

– Da var det for sent. Ikke for at dette ble noen stor sum, men når selskapet selv velger valuta tar de selvsagt den valutaen de selv tjener mest penger på, sier Berge.

LES OGSÅ: Krevde dobbel erstatning etter Norwegian-opplevelse

Den vanlige, og klart mest utbredte praksisen, er enn annen:

– Som regel får man jo spørsmålet om hvilken valuta man foretrekker å betale i, og for oss blir det mest lønnsomt å i dette tilfelle velge euro. Men noen ganger, som her, skjer det før man rekker å velge. Derfor er det tydeligvs viktig å være årvåken og passe på å be om lokal valuta før selgeren velger det som gir ham selv mest i kassen, sier Berge.

For mindre beløp blir utslaget ikke så stort. Skal man derimot betale en hotellregning etter et ferieopphold, kan det fort bli snakk om hundrelapper som man betaler – helt unødvendig.

LES OGSÅ: Væskeforbudet kan snart være historie på norske flyplasser

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB har en helt klar oppfatning om hva som er smartest å gjøre når du betaler med kort i utlandet.

Hennes råd er dette:

– Velg lokal valuta hvis du får spørsmål om du vil betale i norske kroner eller i lokal valuta. Da får du best kurs. Velger du norske kroner når du betaler eller tar ut penger, setter butikken/ minibankeier kursen og denne er alltid dårligere for deg enn om du lar Visa / MasterCard gjøre dette, skriver hun på sin blogg på DNB Nyheter.

Dette gjelder imidlertid ikke bare når du skal betale med kortet, men også hvis du er i et land der digital handel ikke er så utbredt som i Norge og du har behov for å ta ut kontanter:

-Når du tar ut penger i minibank i utlandet får du ofte spørsmål om du ønsker å akseptere pengeuttaket med eller uten «conversion». Det du velger da er om du ønsker omveksling til norsk valuta der og da. Hvis du trykker «Accept with conversion», må du ifølge Forbrukerrådet regne med et påslag på 6-7 prosent. Prisen blir da som oftest mye høyere enn hva din egen bank tar for å veksle om basert på betalingskortenes standardkurs, skriver hun.