Krever priskutt på Mallorca – også nordmenn svikter øya

Stadig mer glissent på Mallorcas strender. Neste år kan det bli enda færre, som her i Puerto de Soller. Foto: Knut-Erik Mikalsen

For Mallorca har denne sommeren vært et negativt vendepunkt: Turismen fra det øvrige Europa har falt. Årsaken er at et opphold på øya har blitt for dyrt for mange. Også mange nordmenn vendte øya ryggen denne sommeren.

Nå kommer det et massivt krav fra turoperatører i Nord-Europa om at prisene må settes ned foran neste sesong.

I motsatt fall har de, ifølge spanske aviser, truet med å lede enda mer av neste års ferietrafikk til andre reisemål som er billigere.  Det kan bety et voksende tap for Europas mest populære ferieøy.

Den første advarselen om hva som vil skje har allerede kommet. Turarrangørene legger inn bestilling på færre hotellsenger enn i år foran neste sesong.

Tallene for inneværende års sommer er nedslående. Ferske tall fra det spanske statistisk sentralbyrå forteller om en nedgang på 3,5 prosent i den viktige sommermåneden juli.

Med et besøk på flere millioner turister denne måneden er tapet av besøkende stort, og svir hardt for en turistnæring som har basert all drift på høy og helst voksende turisttilstrømming.

Det som verre er: Det er de mest trofaste Mallorca-farerne som nå svikter.

Tallene fra den nasjonale statistikkorganisasjonen viser at det største fallet kommer fra store land som Tyskland og England. De to landene utgjør alene til sammen over halvparten av alle som besøker øya.

Så hjelper det litt at franske turister økte med et par prosent. Det var imidlertid ikke nok til å hindre røde besøkstall.

Også norske turoperatører kan fortelle om sviktende Mallorca-salg:

– Ja, vi ser den samme trenden i at det har vært nedgang i etterspørsel etter reiser til Mallorca i sommer. Vi kan ikke sammenligne tallene med fjoråret fordi kapasiteten er blitt nedjustert, opplyser informasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.no.

Nedgangen for Mallorca er ikke uventet. Øya har priset seg ut for mange europeere. Også for nordmenn som, i likhet med andre nasjonaliteter, har funnet ut at det er rimeligere å feriere i andre land som Tyrkia, Kroatia og Hellas.

At Mallorca i fjor valgte å doble turistskatten over natten, har heller ikke hjulpet på situasjonen. For en familie på fire kan den spanske øyferien med økt beskatning bli opptil 250 kroner dyrere – per dag.

Den økte skatten, som individuelle reisende ikke merker før de får den lagt til regningen når de skal betale hotelloppholdet, har fått mange til å ikke vende tilbake til øya denne sommeren.

Hotelleierne og andre i turistnøringen har bønnfalt lokalmyndighetene om å redusere eller aller helst kutte ut skatten helt.

Det kan de bare glemme. Nå får de klar beskjed fra finansminister Rosario Sanchez:

– Det er ingen planer om å innføre nye skatter, men heller ikke å endre noen av de eksisterende skattene for neste år, sa ministeren på et møte med turistnæringen i Palma for noen dager siden.

Det har heller ikke hjulpet på nordeuropeernes lyst til å reise til Mallorca at det stadig er anti-turist aksjoner blant politisk aktive ungdommer på øya.

Det har vært en rekke aksjoner mot turismen. Senest for noen uker siden gikk maskerte ungdommer løs på og ødela en rekke leiebiler i hovedstaden Palma. Det var en markering mot forurensningen som bilismen på øya forårsaker, sa de.

Det var i fjor sommer at skatten i de travle sommermånede ble doblet så å si over natten. Det skjedde til store protester både fra turister og hotelleiere.

Reiselivet på Balearene har jobbet knallhardt for å få redusert eller fjernet hele avgiften.

Nå renner pengene inn i kassen til Mallorcas myndigheter, og blir bl.a. brukt til å redusere skadevirkningene som turismen fører med seg.

Lik flysmart24.no på Facebook