Kan senke straffen for overvekt – nye regler for håndbagasje

Norwegian vurderer å senke gebyret for overvekt på håndbagasje. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norwegian vurderer nå å senke gebyret som reisende med for tung håndbagasje risikerer å bli ilagt. Dette bekrefter informasjonsdirektør i selskapet, Lasse Sandaker-Nielsen.

Han innrømmer at selskapets håndheving av håndbagasjereglene i mange situasjoner har vært for rigid, og sier at selskapet nå vil tillate at reisende har med seg en taxfree-pose eller en pc-bag også.

Dermed er selskapet tilbake til det som i praksis var reglene før jakten på overvekt startet i vår.

Ser på saken 

En taxfreepose og en pc-bag vil nå bli lov å ta med om bord, i tillegg til de 10 kilo bagasje som er inkludert i prisen for alle typer av billetter.

Det var i et studio-intervju hos TV2 Nyhetskanalen torsdag ettermiddag at Sandaker-Nielsen sa at gebyret for å ha for tung håndbagasje på 750 kroner, nå kan bli lavere.

-Vi vurderer å senke beløpet, men ingenting er besluttet ennå, opplyser Sandaker-Nielsen overfor flysmart24.no. Han vil ikke kommentere hvilket nytt beløp det kan bli snakk om.

Så selv hard regelhåndtering

Overfor TV2 sa han imidlertid at måten de som jobber for selskapet har håndhevet håndbagasje-reglene på, har vært alt for streng.

-Det har jeg selv vært vitne til ved gate, sa han.

Endringene kommer etter at mange har opplevd å blitt straffet med 750 kroner i gebyr for å ha bare noen gram overvekt. I noen tilfeller har reisendes klær og vannflaske blitt tatt med i regnestykket.

Klare regler likevel

Selv om Norwegian er klar på et grensen for håndbagasje fortsatt er 10 kilo, vil reglene nå mykes opp slik at en taxfreepose eller en pc-bag fortsatt vil bli akseptert som tillegg til en bag eller trillekoffert på 10 kg.

Lik flysmart24.no på Facebook

Selskapet har i mange avisoppslag måttet tåle hard kritikk for en for hardhendt behandling av reisende med litt for tung håndbagasje. Noen har gitt uttrykk for at de opplevde situasjonen som «en jakt» på kundenes håndbagasje.

Ber folk begrense seg

Sandaker-Nielsen ber imidlertid folk om å begrense mengden håndbagasje. Han minner om regelen at kunder  kan bestille ekstra bagasje inntil fire timer før avgang.

Han sier at grensene for håndbagasje er der fordi selskapet ønsker at så mange avganger som mulig skal gå på rutetid.

-Etter at kontrollen med håndbagasjen startet har vi sett at punktligheten har blitt bedre, og det er vi svært fornøyd med, sa Sandaker-Nielsen til TV2 Nyhetskanalen.