Med dette i håndbagasjen blir du garantert stanset

Det er ikke alltid like enkelt å følge de mange reglene for håndbagasje. Foto: Knut-Erik Mikalsen

På julens verste reisedag på Oslo Lufthavn skal flyplassen håndtere tett opp til 100.000 reisende. Da er det om å gjøre å ha pakket håndbagasjen med omhu slik at både julegaver og julemat kommer gjennom sikkerhetskontrollen.

– Det er ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt fjerne deler av julegavene. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene, sier kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

En vanlig problemstilling i forbindelse med juleutfarten er hvilke gjenstander som betraktes som væske og som reisende kan risikere å bli stanset med i sikkerhetskontrollen.

Grensene kan være hårfine, som for eksempel:

– Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men krem klassifiseres som flytende, så kremkaker bør vertskapet dit man skal stå for, sier Andersen.

Luftfartstilsynet gir andre eksempler på hva du garantert blir stanset med dersom du har slikt i håndbagasjen:

  • Syltetøy regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.
  • Lip gloss regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter.
  • Deo stick er tillatt i håndbagasjen, mens roll-on regnes som flytende og og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter.
  • Hele egg, både rå og kokt er tillatt i håndbagasjen. Knuste egg og eggerøre regnes som væske, og kan kun tas med i begrenset mengde.
  • Kjøtt er tillatt i håndbagasjen, mens kjøttfarse regnes som flytende og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter.
  • Sjokoladepålegg regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter.
  • Kake og bakverk med fyll regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter.
  • Smør og margarin regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter.
  • Grøt, pudding, gelé og krem regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter.
  • Kaviar regnes som flytende, og kan tas med i småbeholdere på maks 100 milliliter.

Andersen gjør også reisende oppmerksom på at gaver som er av høy verdi bør tas med i håndbagasjen, dersom det er tillatt:

– Gaver med flytende innhold i mengder over 1 dl er ikke tillatt i håndbagasjen. Andre populær gave som spekematsett med kniver og slike ting kommer heller ikke gjennom sikkerhetskontrollen, sier han.

Fredag 21. desember blir den store julereisedagen med nesten 100.000 reisende til og fra Avinor Oslo lufthavn.

– Denne julen ser vi at trafikken er spredt utover mange dager, slik at det ikke blir så store trafikktopper som tidligere år. Fredag 21. desember blir den eneste virkelig trafikktunge dagen med nesten 100.00 reisende, sier Andersen.

Fra 20. desember og frem til julaften kan alle som reiser med nisselue benytte egne sluser i sikkerhetskontrollen. Disse er godt merket og nisseslusene blir mer populære for hvert år hos de reisende.

– Dette har blitt en hyggelig tradisjon som etter hvert har blitt ganske godt kjent. Jo flere som reiser med nisselue, jo bedre stemning får vi på flyplassen. Vi synes det er fint hvis man kan starte juleferien sin hos oss, sier Andersen.

Lik flysmart24.no på Facebook