Mistet alle pengene på flyplassen – så kom det en telefon

Den uheldige kvinnen fra Vestlandet mistet lommeboken på Oslo Lufthavn. Nå er julen i Syden reddet, likevel. Foto: Knut-Erik Mikalsen

En kvinne fra Vestlandet fikk seg en tidlig julegave denne uken. Hun mistet en pengebok med 32 000 kroner i kontanter da hun skulle reise fra Oslo Lufthavn. Hun skulle på ferie til Gran Canaria.

Tirsdag fikk hun telefon fra hittegodskontoret på lufthavnen om at lommeboken hennes – med alle pengene i – var funnet og lå trygt forvart på Gardermoen.

– Hun ble veldig glad da vi ringte. Telefonen fra oss reddet julen for henne, sier Per Julius Helweg til flysmart24.no. Han er driftssjef for hittegods-avdelingen som tar imot eiendeler som reisende har glemt igjen.

Funnet i terminalen

Som regel dreier det seg om mobiltelefoner, klær eller vesker som folk har lagt igjen i terminalen når de har hastet på vei mot flyet sitt på Gardermoen.

Noen funn er derimot av de absolutt mer sjeldne. I denne kategorien hører historien om pengeboken som ble funnet på et sete på utenlandsterminalen av flyplassen for noen dager siden.

– Den som fant lommeboken bor selv på Vestlandet og er flyansatt. Hun tok kontakt med politiet på flyplassen. De sendte henne videre til oss, forteller Helweg.

Euro og kroner

De ansatte på hittegods-kontoret ble svært overrasket da det viste seg at pengeboken inneholdt sedler til en samlet verdi av 32 000 norske kroner, fordelt i euro og norske sedler. Dette er et svært stort beløp, derfor ble det også gjort mye for å oppspore eieren.

– Vi hadde kun navnet til eieren å gå etter, og hun har et typisk norsk navn som mange har. Derfor kunne vi ikke bare begynne på ringe alle med dette navnet i landet, for på dette tidspunktet visste vi jo ikke hvor hun bodde. Gjennom eget detektivarbeid og hjelp fra politiet klarte vi å identifisere henne og slik finne telefonnummeret, forteller Helweg.

Skal få pengene tilbake

Kvinnen fortalte at hun befant seg på juleferie på Gran Canaria, og var fortvilt over tapet av lommeboken. Hun hadde ikke rukket å melde lommeboken tapt. Julen er imidlertid reddet for kvinnen:

– Vi har nå avtalt en måte hun skal få pengene sine tilbake på, slik at hun kan feire julen i fred og ro der hun er. Hun var veldig lettet over å få beskjed om at alle pengene var reddet. Det skjer først og fremst fordi det var en ærlig person som fant lommeboken, sier Helweg.

Han fikk inntrykk av at den eldre kvinnen ikke var helt fortrolig med digitale banktjenester og derfor fant de best å reise med alle kontanter på seg.

Gidder ikke hente

På hittegods-kontoret på OSL ligger det en del pengebøker som reisende har mistet eller glemt igjen. Flere av disse kan inneholde mange hundre kroner i kontanter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Driftssjef Per Julius Helweg på Oslo Lufthavn har en hel eske med gjenglemte og mistede lommebøker. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Når hittegods-kontoret ikke er i stand til å finne eieren, blir verdiene liggende på Gardermoen i tre måneder. Deretter tilfaller de, ifølge hittegodsloven, namsmannen.

-Det er i grunnen litt rart at ikke folk gjør mer for å få tilbake pengene sine. Når de ikke en gang tar kontakt med oss for å sjekke forteller det at noen hundrelapper fra eller til ikke spiller noen rolle for mange nordmenn, sier Helweg.

Skal deklareres

Det hører med til historien at summen kvinnen skulle ha med seg til Gran Canaria var såpass stor at må deklareres med Tolletaten før utreise. Nå er ikke dette uansett en problemstilling for henne siden pengene aldri forlot Norge.

Grensen går ved 25 000 kroner. Melder du ikke fra, risikerer du å måtte betale 20 prosent av hele beløpet i straffegebyr eller bli politianmeldt.

-Det er ikke forbudt å ha med seg valuta eller andre betalingsmidler over 25 000 kroner til eller fra Norge, men du må melde ifra om det – deklarere – før du reiser. Du skal ikke betale avgift av beløpet. Regelen gjelder norske og utenlandske sedler, mynter og for eksempel gavekort, skriver Tolletaten om disse reglene.