Billigere ferieturer etter at visumplikten er opphevet

Ferieturen til Tyrkia kan bli opp mot 1 300 kr billigere for en familie på fire. Foto: Ving

Et av de ferielandene som igjen har blitt populært blant nordmenn har fra mandag av blitt billigere å besøke. Det skjer som følge av at Utenriksdepartementet i Tyrkia før helgen sendte ut en melding om at visumplikten for besøkende fra flere nasjoner, blant dem Norge, er opphevet.

Visumfritak for Norge gjelder fra den 2. mars 2020. Dette bekrefter også den tyrkiske ambassaden i Norge i en epost til flysmart24.no.

Billigere ferier

Dermed vil ferieturer til det stadig mer populære landet bli en god del billigere for en familie fra denne sommeren av.

Ifølge opplysninger på offisielle tyrkiske nettsider har et visum inntil nå kostet nordmenn 35 amerikanske dollar – per person.

Det tilsvarer 325 norske kroner, og har vært en tyngende post for noen som har reist med store familier på tur til Tyrkia. Nå er denne ekstraregningen en saga blott, ifølge opplysninger fra ambassaden:

– Etter 02.03.2020, når visumfritak er innført, vil norske passholdere kunne reise til Tyrkia uten visum. I denne sammenhengen vil plikten til å skaffe e-visum for norske passholdere bli eliminert. Det er imidlertid viktig å huske på at visumfri reise vil være gyldig i inntil 90 dagers reise i løpet av 180 dagers periode, heter det i eposten fra ambassaden.

Ikke oppdatert

Opplysningen er så fersk at flere av de store pakkereisearrangørene fortsatt opererer med opplysninger på sine nettsider om at nordmenn må betale for turistvisum for reise til landet.

Ved siden av nordmenn har Tyrkia frafalt visumkrav også for reisende fra Kroatia, Irland, Malta og Portugal. Regelen om maksimalt oppholdstid, gjelder derimot fremdeles.

Nordmenn må fremvise pass, som så blir stemplet før man kan bevege seg inn i landet. Passet – uansett om det er ordinært pass eller nødpass – må ha en gyldighetstid på minimum 6 måneder eller lengre, fra innreisedato til Tyrkia.

Populært igjen

Tyrkia som feriemål har blitt stadig mer populært de senere årene. Politisk uro og gjentatte terrorangrep førte til en katastrofe for landets turistindustri i årene fra 2015 frem til 2018. I toppåret 2013 reiste 400 000 nordmenn på ferie til landet, i 2017 var det knappe 50 000.

Etter det har forholdene roet seg og nordmenn har igjen begynt å reise til Tyrkia.

For nordmenn er det spesielt feriestedene rundt storbyen Antalya i det sørvestlige Tyrkia som er populære. Det gjelder spesielt steder som Alanya, Side og Kemer.

Turistskatten blir innført

Både SAS og Norwegian har direkteruter til denne delen av landet. Mange benytter også Turkish Airlines og Pegasus, via Istanbul. I tillegg flyr en rekke charterselskap til det sørlige Tyrkia.

Selv om visum-utgiftene er borte for nordmenn, møtes alle turister likevel av en ny turistskatt. Den er innført fra 1. januar.

I det første året er den satt til 1 prosent av overnattingsutgiftene, mens den skal stige til 2 prosent fra 2021, ifølge opplysninger  som er gitt om den nye skatten.

Skatten gjelder opphold på alle typer overnattingssteder som hoteller, moteller, pensjonater og ferieleiligheter.