Reisetopp: Slik blir flyreisene etter korona-krisen

Korona-krisen kommer til å få innvirkning på våre flyreiser på flere måter, tror reisetopp. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Korona-krisen har satt verdens flyselskaper på bakken, og noen av dem vil neppe komme i luften igjen. Hos landets største reisebyrå advarer man nå mot hva de mener vil  skje med billettprisene når krisen er over og luftfarten skal gjenreise seg.

De som håper på at prisfesten skal gjenoppstå og kunne sende oss Europa rundt for noen få hundrelapper, vil bli kraftig skuffet:

Vil ta tid

– Flyprisene vil øke, mener kommunikasjonsdirektør i reisebyråkonsernet Berg-Hansen, Anette Maltun Koefoed.

Overfor flysmart24.no sier hun at det etter hennes mening er en helt spesiell grunn til at det kommer til å bli dyrere å fly:

Det vil ta tid før etterspørselen tar seg opp igjen. Det vil gi et begrenset rutetilbud. Det i seg selv vil virke prisdrivende, mener hun. Rett og slett fordi det blir færre tilgjengelige flyseter ute i markedet.

En spesiell grunn

Det som er den nye situasjonen er ifølge Maltun Koefoed at et av korona-krisens viktigste anbefaling – å holde avstand for å hindre smitte – vil bli et krav som mange vil videreføre også etter korona-krisen.

 

Folk vil kreve avstand inne i flyene. Det betyr at det i så fall ikke vil være mulig å stappe kabinen smekkfull, slik mange flyselskaper har gjort.

Færre passasjerer kombinert med redusert tilbud gir etter reisetoppens mening bare én effekt: dyrere billetter.

– Flyselskapene må være mer forsiktige. Det vil ta tid før rutetilbudet er tilbake – om det kommer tilbake på samme nivå som det har vært. Derfor tror vi at kombinasjonen av økt krav til avstand mellom flypassasjerer og et noe begrenset flytilbud vil gjøre at folk må regne med å betale mer for billettene, sier Maltun Koefoed.

De første som kommer

Hun tror den første gruppen kunder som setter seg på flyene igjen, blir de forretningsreisende.

– Ja, jobbreiser er noe av det første som kommer tilbake. Folk må på jobb og behovet for å møtes, til tross for økt bruk av videokonferanser, vil være der uansett, mener hun.

Det skjer imidlertid ikke uten betingelser: – Det kommer til å komme sterkere krav fra næringslivet til gjennomføring av selve jobbreisen, mener hun.

Mer Norge-ferie

Hun tror rett og slett at kunder flest vil stille økt krav til bosteder og transportalternativer i forhold til hygiene.

– Vi vil ikke bare se krav om avstand på fly og i flyplass-lounger. Tilsvarende vil det nok være økt krav til arrangementer og store konferanser. 2020 vil handle om hygiene, sier hun.

Berg-Hansen-direktøren tror korona-situasjonen vil være en stor hjelp for et mer bærekraftig reiseliv.

– Vi tror flere vil velge å feriere i Norge den nærmeste tiden –og forbrukerne vil nok ha noe andre kriterier fremover for hvor de ferierer. De fleste vil unngå å være et sted hvor de risikerer karantene eller bli innestengt, sier Maltun Koefoed.