Kan komme regler om maks antall passasjerer på fly

Slik er vi vant å reise med fly. Nå kan det komme nye regler for for tett passasjerene kan sitte. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Helsedepartementet er i samtaler med Samferdselsdepartementet for å se om det er nødvendig å utarbeide nye regler som i praksis vil sette grenser for antall passasjerer på rutefly. Det kan hindre at folk sitter for tett og dermed øker faren for korona-smitte.

Det sa helseminister Bent Høie (H) under regjeringens pressekonferanse torsdag. På spørsmål fra flysmart24.no sa Høie at det gjelder generelle råd på området i dag, som først og fremst er beregnet på offentlig kollektivtransport.

Ekstra vanskelig

– Foreløpig har ikke dette vært et aktuelt problem på fly. Det oppfattes nok ekstra vanskelig for flyselskapene fordi det ikke er mulig å gå av flyet når du først har kommet om bord hvis folk sitter for tett, slik man kan på en buss, sa Høie og la til:

– Vi har en diskusjon sammen med Samferdselsdepartementet, som også Helsedirektoratet skal være med på, for å se på hvordan vi kan håndtere dette nå når flere kommer til å fly. Dette var egentlig ikke et problem i begynnelsen for da var det veldig få som fløy. Nå er det flere som kommer til å fly og da må vi finne gode og praktiske løsninger på det, sa Høie.

Har blokkert midtsetet

Verken SAS eller Norwegian har så langt sagt noe om hvordan de har tenkt å løse behovet for sosial distanse mellom de reisende for å hindre korona-smitte.

SAS har overfor flysmart24.no sagt at det kommer til å følge de råd som myndighetene kommer med:

– SAS har hele tiden fulgt myndighetenes råd og anbefalinger etter utbruddet av korona. For flyselskapene gjelder primært de samme forholdsreglene som for resten av befolkningen. Samtidig følger vi situasjonen tett og er i dialog med relevante myndigheter, noe vi selvsagt vil fortsette med, også med tanke på eventuelle nye råd og krav, sa pressesjef John Eckhoff i SAS.

Utenlandske selskap, som for eksempel ungarske Wizz Air og britiske EasyJet, har allerede bestemt at de skal blokkere alle midtsetene på flyene sine.

Fire på hver rad

Det betyr at kabinen, i de flymodellene de bruker, vil det bli fire passasjerer på hver rad, og ikke seks som det er plass til.

Statsminister Erna Solberg (H) fulgte opp Høie med å si at samferdselsministeren Knut Arild Hareide (KrF) er i kontakt med Avinor for å sikre at sikkerhetskontrollen og innsjekking foregår etter reglene på landets flyplasser. Det var ut fra en bestemt grunn:

– Det var en del rapporter, særlig på tredje påskedag, om at det var for full og for tett, og at man ikke var helt forberedt. Det har samferdselsministeren tatt tak i, sa Solberg.