Turistindustrien presser på – uvisst når Spania åpner

Det kan ta en stund før nordmenn og andre turister kan nyte ferielivet i Spania igjen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Spanias ambassade i Norge mener det ennå er helt uvisst når spanske myndigheter åpner grensene for turisme utenfra. Landets turist-industri presser på for å kunne ta imot gjester og få inntekter igjen, men så langt til ingen nytte. Spanias turistavdeling i Norge kan ikke gi noe tidspunkt for gjenåpning.

Uansett, Europas mest populære ferieland er i ferd med å åpne litt opp. Det har hatt svært strenge isolasjonskrav til egen befolkning. I helgen kunne folk slippe ut, etter seks ukers forbud mot å være ute uten helt spesielle behov. Nedtrappingen mot det som kalles den nye virkelighet, skal pågå til slutten av juni.

De som hadde trodd at dette også betyr en gradvis oppmykning av innreiseforbudet og åpning av turist-tilbudene i sommer, vil bli skuffet.

Sammen med andre land 

Det blir ikke satt noen spesiell tidspunkt for når Europas mest populære ferieland igjen kan la besøkende fra Norge og andre europeiske land innta strender, hoteller og restauranter. Spania har som målsetting at turismen i første omgang skal kunne åpnes for innenlands besøkende.

Det har tidligere vært antydet at en åpning for utlandet skal kunne skje i løpet av oktober måned. Det bekreftes ikke av offisielle spanske myndigheter.

I en redegjørelse som Spanias Ambassade Turistavdeling i Oslo har sendt flysmart24.no skriver den det ikke er mulig å gi noe tidspunkt for når åpningen kan skje. Dessuten vil Spania at en åpning uansett skal skje i forbindelse med en samordnet prosess i Europa, koordinert av EU-kommisjonen, skriver ambassaden.

Fokus på sikkerhet

– Grenseåpningene, både innenlands og landegrensene, vil finne sted når de helsemessige forholdene tillater det og i alltid i tråd med retningslinjene til EU-kommisjonen og med fokus på folkehelsen, heter det i redegjørelsen.

Spania har gått i spissen for en slik felles prosess, og flere andre EU-land har stilt seg bak behovet for en samordnet fremdrift, skriver ambassaden videre:

– Ferdsel over grensene må være garantert sikker og trygg for de reisende. Det er nødvendig med sikkerhets- og trygghetstiltak på europeisk nivå, og tiltakene må være ensartede og like for alle EU-landene. Først da kan vi garantere sikre og sømløse reiser, skriver ambassaden.

Mange hensyn

Av den grunn har Spania iverksatt et initiativ, som har fått støtte fra åtte europeiske land, for å få en europeisk plan for å gjenopprette turismen som blant annet som sikrer trygg ferdsel, skriver den videre.

EU-kommisjonen bekrefter at den ønsker en oppheving av reiserestriksjonene innen unionen, men avviser at den presser på for at dette skal skje, slik det har blitt fremstilt.