Knuser spådom om dyrere reiser – mange billige billetter

Lavprisselskapene kjører på med billige flybilletter også etter korona-krisen. Foto: CPH

Korona-krisen har ført til nærmest total trafikk- og inntektstopp for flyselskapene. Derfor har mange analytikere varslet saftige prishopp på flybilletter på den andre siden av krisen. Dette fordi tilbudet vil bli mindre og at selskapene vil forsøke å hente inn igjen noe av det tapte.

Den spådommen knuser de store lavprisselskapene, som nå ligger ute med nye priser i sommer. Sjefen for Finn Reise, Terje Berge, er også sikker på at det vil komme mange gode reisetilbud fremover for å stimulere folks reiselyst.

Ikke uventet slår det det irske lavprisselskapet Ryanair ettertrykkelig til, og det profiterer ikke minst nordmenn på. Den ferskeste prisoversikten for selskapets ruter til London viser at det priser sine aller billigste billetter ned i 150-200 kroner i sommer. Det er en oppsiktsvekkende lav pris i det som er høysesong for reiselivet.

Sterkt begrenset antall avganger

Selskapet har sin første avgang fra Oslo den 1. juli, da er prisen 326 kroner. Tilbudene gjelder også avganger fra Sandefjord Lufthavn Torp, der også andre destinasjoner er priset til rundt 200 kroner for reiser til Storbritannia, Polen og Baltikum.

Også de to andre store lavprisselskapene i Europa, britiske EasyJet og ungarske Wizz Air, satser tungt på fortsatt billige billetter. Dette til tross for at antall avganger for også disse selskapene er sterkt begrenset i forhold til hva de var før korona-krisen.

EasyJet, som har stanset sin rute mellom Gardermoen og Berlin inntil november, ligger ute med billetter på sitt europeiske nettverk fra 30 under britiske pund, noe som tilsvarer 355 norske kroner.

Til europeiske hovedsteder

Blant prisene selskapet operer med er rundt 500 – 600 kroner på rutene fra London til det spanske fastlandet og Mallorca, og det i den absolutte høysesong i begynnelsen av juli. Europeiske storbyer går for rundt 40 pund, rundt 470 kroner.

Tredje største Wizz Air har et voksende rutenett i Norge, og heller ikke dette selskapet ser ut til å ville flå sine kunder når rutene gjenopptas. Til Polen ligger prisene på rundt 250 – 350 kroner per strekning fra Oslo i juli. De som kan reiser til Budapest må ut med fra 330 kroner. Til Wien går turene for under 200 kroner.

Hos Finn Reise mener kommersiell direktør Terje Berge at det er naturlig at reiseselskapene bruker prisene for å trekke folk til seg:

Vil komme mange gode tilbud

– Reiselivsbransjen kommer til å måtte stimulere etterspørselen når reiserådene blir forståelige for folk flest. Da vil det komme mange gode tilbud. Ikke bare på fly, men også på hotell, leiebil og ikke minst cruise, sier Berge til flysmart24.

Han sier at det på Finn Reise de seneste fem ukene vært god vekst i bestilling av flybilletter, noe som viser at frykten for å reise ikke sitter like dypt i hos alle.

Økte bestillinger straks

At åpninger i reiserådet straks gir flere bestillinger, merket han da reiserådet for Danmark ble opphevet for et par uker siden. Tendensen inntil da var at det stort sett bare ble kjøpt flybilletter innenriks.

– Etter at Danmark «åpnet» opp er det nesten bare bookinger innenriks og til Danmark. Da doblet antall hotell- bookinger til Danmark seg umiddelbart, og København stod for en fjerdedel av bookingene selv om man ikke har lov til å overnatte i København, forteller Berge.

Lik flysmart24.no på Facebook