Du kan bryte reiserådet og være dekket av forsikringen

De som reiser til utlandet - i strid med reiserådet - vil kunne få forsikringsdekning på reisen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er fullt mulig å ha dekning på reiseforsikringen selv om det gjeldende reiserådet fraråder alle nordmenn mot å reise utenlands frem mot 20. august.

– Vi anbefaler ingen å reise, men vi gir dekning på vår forsikring så lenge det ikke dreier seg om korona-relatert skade, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige/Gouda til flysmart24.

Dermed er det klart at nordmenn, som ønsker å reise til Spania, Hellas eller andre land før reiserådet blir opphevet, vil kunne få forsikringsdekning.

Europeiske Reiseforsikring har gjort det klart at deres forsikring ikke gjelder så lenge reiserådet står. Det er ikke tilfelle hos Gjensidige som vil  dekke skader som måtte oppstå mens man er på en utenlandstur, selv i en situasjon med reiseråd. Det advarer mot alle utenlandsreiser frem til 20. august, unntatt for Danmark.

Hellas er blant de landene som inviterer nordmenn til å feriere i landet fra 15. juni, og tilbyr seg å dekke alle utgifter til korona-behandling hvis noen skulle bli syke under sin greske ferie. Dekningen vil både gjelde den som blir syk og eventuelt resten av familien.

Hos Gjensidige er dette et unntak der forsikringen ikke tilbyr dekning:

– Det eneste unntaket er korona-skader. Men vi ser det slik at hvis en norsk forsikringstaker likevel – av en årsak vi ikke legger oss opp i – skulle velge å reise til utlandet og for eksempel miste et kamera, vil det være en naturlig del av en forsikring å dekke dette, sier Rysstad.

Han sier at har blitt en vedtatt sannhet at reiseforsikring opphører for de som måtte reise til utlandet når UDs reiseråd advarer mot dette.

– Det er nok den oppfatningen de fleste har. Så har det skjedd en viss endring som følge av konkurransen i markedet, og vi har da funnet ut at vi skal dekke normale skader selv om kunden befinner seg i utlandet og i strid med reiserådet. Men, det er viktig å si at vi ikke anbefaler noen å bryte rådet og oppfordrer ikke til det, sier Rysstad.

Han minner også om at den rådende korona-situasjonen vil kunne gjøre det vanskelig å hjelpe:

– Ja, det er viktig å minne om at våre muligheter til å hjelpe deg i disse områdene nå er svært begrenset. Vi kan ikke garantere deg hjelp hvis du for eksempel har behov for hjemtransport eller behandling på sykehus eller hos lege, da det er et ekstra stort press på helsevesenet og transportsektoren i hele verden. I tillegg kan man ikke regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme hjem til Norge, dersom det skulle bli nødvendig, sier Rysstad.

Informasjonssjef Ole Irgens i Tryg sier derimot at selskapets reiseforsikring ikke dekker kunder som reiser til landområder der UD har utstedt reiseråd.