Munnbind-påbud på alle flyplasser – ikke i Norge

Noen flyreisende bruker allerede munnbind også når de er på flyplassen. Det er ikke et krav i Norge. Ennå. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere land har for lengst innført påbud om at reisende må bruke munnbind når de befinner seg på flyplassene, og EU-organ har dette blant sine anbefalinger for å unngå covid 19-spredning. Nå følger Danmark etter og innfører dette kravet fra senest 15. juni.

Norske helsemyndigheter sier nå at det ikke er aktuelt å innføre en slik plikt på norske flyplasser. Det er laget en egen veiledning for luftfarten, og der er bruk av munnbind ikke et råd. Det rådet ønsker ikke Folkehelseinstituttet å endre:

– De viktigste smitteverntiltakene for å redusere risikoen for covid-19 smitte er å holde avstand, ha god hånd- og hostehygiene, og at personer som er syke holder seg hjemme. Smittevernrådene for flyplasser bygger på dette, sier overlege Didrik F. Vestrheim hos Folkehelseinstituttet til flysmart24.

Følger retningslinjer

Dette er også grunnlaget for at Avinor ikke har noen planer om å følge den nye praksisen på de danske flyplassene:

– Nei, vi følger nasjonale retningslinjer og føringer fra Helsemyndighetene. Informasjon om våre tiltak ligger på nettsidene våre. Vi oppdaterer disse fortløpende dersom det blir innført nye tiltak, opplyser kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

Også den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA har anbefalt bruk av munnbind som et smittevern-tiltak i luftfarten.

Liten effekt

At norske myndigheter velger å se bort fra denne anbefalingen forklarer overlege Vestrheim slik:

– EASA har gitt råd om bruk av medisinske munnbind ved flyreiser, men understreker at munnbind ikke veier opp for andre smitteverntiltak. I Norge har vi ikke anbefalt bruk av munnbind hos friske personer i samfunnet, og ikke blant reisende på flyplasser. Slik smittesituasjonen er i dag regner vi med at et slikt tiltak har liten effekt, mener han.

Han avviser derimot at det kan bli endringer i det gjeldende norske rådet:

– Avstand mellom personer på flyplasser er vurdert som det viktigste tiltaket av både Folkehelseinstituttet og EASA. Vi følger med på rådene som kommer fra EASA og ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control.) Vi vurderer fortløpende situasjonen i Norge og betydningen av økt reiseaktivitet til utlandet, og rådene kan bli endret, sier Vestrheim.

Flere tiltak

Kravet til bruken av munnbind på fly i Norge er ulik. Mens SAS har valgt å forlange at alle reisende skal ha munnbind på under hele reisen, har Norwegian valgt å ikke gi noe slikt påbud.

Veilederen om luftfarten inneholder en rekke smittevern-tiltak. De er detaljerte og går fra at innsjekkingstjenestene ikke må være slik at folk blir stående for tette å hverandre, til intensivert desinfisering av publikumsområder og til blokkering av stoler i avgangsområdene.