De mest korona-trygge landene – Norge blant de beste

Slik ser kartet over sikre og usikre land for korona ut. Grafikk: Deep Knowledge Group

For de mange som nå planlegger en utenlandstur når reiserestriksjonene blir opphevet, har det kommet en fersk oversikt som viser de landene som er tryggest å reise til for å unngå korna-smitte.

Norge er blant de aller sikreste landene i hele verden, men helt i topp tre ligger Sveits, Tyskland og Israel. Det er Deep Knowledge Group som står bak rangeringen. Det er et konsortium av kommersielle og ideelle organisasjoner som er aktive innen vitenskapelig forskning, investering, entreprenørskap, analyse og media.

Gruppen har analysert og rangert 200 ulike regioner globalt for deres håndtering av covid 19-pandemien, og styrken i innsatsen for å hindre videre korona-smitte. Det er benyttet 130 like parametre, bl.a. hvordan landene overvåker smittesituasjonen, beredskapen i de enkelte land og hvordan de håndterer den.

Norge er i den absolutte topp-rangerte gruppen, som er de 23 beste landene på listen. Norge er også best plassert i Norden på en 14. plass, Danmark på 15. plass, Island på 22. plass og Finland på 24. plass. Sverige? Helt nede på 65. plass, og sniker seg såvidt foran land som Storbritannia (68. plass) og Sør-Afrika på 69. plass.

For de som satser på ferietur til landene som vi gjerne omtaler som Syden, er situasjonen denne:

Hellas ligger på 34. plass, Kroatia nummer 36, Tyrkia på plass nummer 37, mens Kypros er nummer 40. Malta er nummer 44, og deretter følger Spania på 45. plass mens Portugal er nummer 47 og Thailand ligger på plassen deretter. Italia ligger på 53. plass.

Store turistland som Kina ligger på 7. plass, Australia på 8. plass, India på 56. plass mens USA ligger på 58. plass.

De verste landene? Sør-Sudan er helt på bunn, etter Rwanda og Mali. Her er hele listen.

De som står bak undersøkelsen understreker at det kan være store geografiske forskjeller innen landene. For eksempel er det velkjent at korona-utbredelsen i Spania har sitt hovedtyngdepunkt i hovedstaden Madrid.