Massiv ruteåpning hos Norwegian – 76 ruter tilbake

Norwegian åpner 76 ruter fra 1. juli, både innenriks og til Europa. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norwegian sier selskapet har lyttet til kundene og gjenåpner 76 ruter for reiser fra 1. juli. Rutene omfatter både innenriksruter og ruter til andre land i Europa.

Rutene kommer tilbake etter å ha vært stengt i månedsvis på grunn av korona-krisen.

Selskapet skriver i en pressemelding at gjenåpningen er et resultat av økt etterspørsel fra kundene, samtidig som flere andre flyselskap allerede har gjenopptatt flygninger i Europa. Langrutene til USA er borte.

– Norwegian går for de trygge og tradisjonelle sommerrutene der det forventes høy etterspørsel, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir til flysmart24 om Norwegians satsing.

Selskapet har laget en egen nettside over alle rutene som kommer fra de ulike norske flyplassene, og den finner du her.

Tung feriesatsing

Den viser at Norwegian satser i kjent spor, og oppretter ruter til alle de kjente feriestedene for nordmenn. Mange ruter til Spania: Alicante, Barcelona, Gran Canaria, Malaga og Mallorca.

Også til Hellas kommer det ruter: Kreta, både til Chania og Heraklion. Til Nice er også ruten tilbake, det samme til hovedstaden Paris. Til Kroatia setter selskapet opp fly til Dubrovnik og Split. Antalya i Tyrkia, innfallsporten til den tyrkiske riviera, er også med.

De fleste rutene er tilbake fra juli, og det preges også prisbildet av. Dette er normal høysesong og dermed også relativt høye billettpriser.

Kan få inn sårt tiltrengt kapital

Selskapet gjenopptar også ruten til London. Av andre vanligvis populære storbymuligheter i Europa fins bl.a. Amsterdam, Berlin, Budapest, Gdansk, Manchester, Praha, Reykjavik, Warszawa og Wien.

– Om disse rutene blir profitable gjenstår å se, men nå kan Norwegian forvente at de får en kontantstrøm fra dette billettsalget. Lykkes Norwegian kan selskapet få en inntekt i juli som balanserer selskapets løpende utgifter som er mellom 300 og 500 millioner kroner i måneden, sier Elnæs.

Mer enn 300 piloter og 600 kabinansatte fra norske baser vil bemanne 20 fly, noe som innebærer at om lag 200 piloter og 400 kabinansatte kommer tilbake fra permittering.

Må melde seg på

– Vi skal i lufta med flere fly, og vi gjenåpner en rekke av rutene kundene har etterspurt. Nå som konkurrentene også er i gang igjen med store deler av sitt tilbud, må vi også melde oss på i konkurransen, sier  sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram i  pressemeldingen.

Fra før har Norwegian åtte fly i drift på ruter i Norge. Når ytterligere 12 fly settes i trafikk, betyr det at over 600 ansatte i Norge vil komme tilbake fra permittering. Totalt er nå mer enn 900 piloter og kabinansatte i jobb.