Tror vi raskt vil være på reise når reiserådet oppheves

Direktør Anette Maltun Koefoed i Berg-Hansen reisebyrå tror nordmenn er på reise igjen raskt etter at reiserådet er opphevet. Foto: Berg-Hansen

Mange sentrale aktører innen reiselivet i Norge frykter at det vil ta lang tid før nordmenn tør å reise igjen etter korona-pandemien. Frykten for å bli smittet vil være så fremtredende så lenge at dette vil få svært mange til å avstå fra å reise utenlands.

Det tror ikke en av toppene i landets største reisebyråkonsern, kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed i Berg-Hansen reisebyrå.

– Det er utrolig hvor fort folk glemmer når situasjonen normalisere seg. Det har vi sett ved andre hendelser som for eksempel terror, sier Maltun Kofoed.

Grensene åpnes igjen

Bunnen falt ut av reisemarkedet både i Norge og i resten av verden da pandemien ble erklært den 12. mars. Reiser ble kansellert månedesvis fremover, fly satt på bakken og hoteller og ferieanlegg ble stengt over natten.

Nå åpner land etter land sine grenser for utenlandske turister, og Maltun Kofoed tror ikke det vil ta så lang tid før nordmenn igjen shopper flybilletter og reiser på ferieturer.

Hun mener nøkkelen til å forstå hvordan markeder reagerer ligger i de advarslene som kommer fra ledende politikere, og reiserådet som utstedes av Utenriksdepartementet. Rådet har lenge advart mot alle unødvendige reiser ut av Norge, men åpnet opp for reiser innen Norden – unntatt Sverige.

Dette avgjør frykten

– Jeg tror at folks frykt avhenger av signalene fra myndighetene. Så lenge vi har restriksjoner og myndighetene gir klare signaler på at folk må ivareta smittevern blir reiselysten preget av dette. Men når myndighetene slipper opp og ting normaliserer seg, tror jeg ikke frykten vil sitte så lenge i, sier Maltun Koefoed.

Hun tror imidlertid at lite vil skje på reisefronten denne sommeren siden reiseerådet gjelder frem til skoleferiens slutt. Reiselysten igjen imidlertid raskt gripe om seg etter det, hvis rådet blir opphevet slik som planlagt:

–  Denne sommeren vil folk være restriktive og følge myndighetenes råd. Spørsmålet er egentlig hvor lenge myndighetene vil ha restriksjoner og hvilke signaler de sender, sier hun.

Dette kan forstyrre

Hun tror det bare er en ny oppblomstring av smitte som kan forandre dette fremtidsbildet:

-Ja, blir det en oppblomstring mot høsten og vi opprettholder flere restriksjoner vil dette påvirke folks holdninger til å reise. Således tror jeg det da vil bli langvarig og at det vil ta lang tid før markedet er tilbake igjen, mener Maltun Koefoed.

En endring i den positive smittesituasjonen i Norge og Europa påvirker reiselysten, men likevel er hun sikker på at folk flest ikke vil sette seg i en situasjon der de utsettes for smittefare og søke trygge reisemål.

Vil tenke seg om

– Jeg tror også folk vil tenke seg mer om både i forhold til nødvendigheten av å reise på jobb og hvor man reiser på privatreisen. Spesielt på privatreisen vil nok folk i større grad søke trygghet, mener hun.

I den aktuelle situasjonen nå, der reiserådet gjelder, er det fremdeles lav etterspørsel etter flybilletter, og bare de som må reise legger i dag ut på flytur – i alle fall innen jobbreiser:

– Bedriftene er tilbakeholdne og det vil ta tid før det slippes opp. Folk som reiser nå er de som «må». Innenfor jobbreiser er det mange som har sittet på hold og de som må reise for å komme i gang med jobben reiser. Men dersom man ikke reise – reiser man ikke, sier Maltun Kofoed.