SAS skal gjenåpne flere sommerruter om kort tid

SAS vil, i likhet med Norwegian, gjenåpne flere ruter som har vært stengt som følge av korona-krisen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Etterspørselen etter flyreiser er fortsatt lav i det norske markedet. Dette til tross vil både Norwegian og SAS gjenåpne flere ruter den nærmeste tiden. De har vært stanset siden midten av mars da korona-krisen rammet luftfarten som en knyttneve.

Norwegian varslet i flysmart24 søndag at det onsdag kommer med nyheter om gjenåpning av flere ruter til Europa.

Nå kommer også SAS med den samme beskjeden:

Kortene tett til brystet

– Vi kommer i løpet av kort tid til å offentliggjøre ytterligere utvidelse av sommerens trafikkprogram. Det er snakk om flere utenlandsruter. Det er helt klart etterspørselen som styrer, og vi vurderer fortløpende hvor vi skal starte opp igjen. Det er stor økonomisk risiko å starte opp ruter i disse dager, sier pressesjef John Eckhoff til flysmart24 mandag.

Fordi dette er svært konkurransesensitiv informasjon vil ingen av selskapene på forhånd gå ut med noe som kan avsløre hvilke ruter det dreier seg om. Siden det er sommerens program de begge snakker om, vil det likevel neppe være spesielt dristig å konkludere med at det hos begge bl.a. vil komme flere avganger til de mest aktuelle feriestedene langs Middelhavet.

Sikre ruter

Det vil dreie seg om ruter som er sikre vinnere og normalt går godt, og som raskt er lønnsomme. Å sette nye fly i produksjon med mannskap er svært kostnadskrevende, og de hardt pressede selskapene har rett og slett ikke økonomi til å ta noen sjanser.

Både hos flyselskapene og den uavhengige søkemotoren Finn Reise innrømmer man imidlertid at det for tiden ikke er noe direkte skrik i markedet etter mange nye tilbud og at etterspørselen ikke er spesielt stor.

Hos Finn Reise er man usikker på hvordan publikum vil reagere på de nye tilbudene som måtte komme fra Norwegian og SAS:

– Jeg håper det går bra, men det er vanskelig å spekulere. Flere undersøkelser viser at nordmenn holder igjen pengebruken blant annet, og det påvirker etterspørselen, sier kommersiell direktør Terje Berge til flysmart24.

Dempe pengebruken

Han mener den spesielle situasjonen i år får folk til å dempe ferieplanene. At prisen på utenlandsk valuta, dansk krone og euro, er spesielt ugunstig i forhold til den norske kronen, ikke styrker folks lyst til å reise utenlands i år.

Situasjonen for luftfarten i Norge er at stadig flere utenlandske flyselskap gjenåpner sine ruter, og at både SAS og Norwegian holder sitt rutetilbud sterkt begrenset og så å si bare innenlandsruter.

Norwegian har gjort det kjent at selskapet onsdag skal gå ut med hvilke Europa-ruter som skal åpnes. Samtidig har Utenriksdepartementet åpnet for reiser til Norden, minus Sverige. Det gjør at nordmenn som reiser til disse landene, ikke trenger å gå i 10 dagers karantene ved hjemkomst.

Stort sett innenriks

Han sier at  selskapet følger markedet kontinuerlig og jobber videre med selskapets trafikkprogram.

Berge sier at det selges en del flybilletter og at dette salget har økt jevnt og trutt helt siden det klappet sammen i midten av mars, da de dramatiske norske kornoa-tiltakene kom. Da billettbestillingene stanset helt, ble også flyene satt å bakken verden over. Det har løsnet litt, men ikke mye, i det norske markedet:

– Nei, trafikken er ennå på et lavt nivå selv om det har vært vekst siste ni ukene. Det er for det meste innenriks fly som det er interesse for hos oss, sier Finn Reise-sjefen.