De første turistene tatt imot med applaus på Mallorca

Palma på Mallorca i ettermiddag: De første turistene på tre måneder blir klappet inn av ansatt. Maskene er på. Foto: UltimaHore.es

Slike scener er absolutt ikke dagligdagse for turister som ankommer den spanske ferieøya Mallorca. De ansatte har tatt oppstilling for å ønske velkommen, og applauderer når turistene kommer til hotellet.

Dette skjedde imidlertid i ettermiddag da de første av over 10 000 tyske turister ankom sine hoteller i Palma. De er testgrupper og de første som skal bruke det nye smitteregimet på hoteller og restauranter.

Fra helgen av, søndag, er det fritt frem for alle å komme, hvis de bor innenfor Schengen. Det inkluderer nordmenn, som da slipper karantene når de kommer. Nå vi skal hjem igjen, er det derimot ingen bønn slik reiserådet er nå: Da blir det 10 dager karantene.

Nedstengt og arbeidsledig

Ikke så rar at ansatte på hotellene klappet da de aller første turistene på tre måneder kom. Hele industrien har vært nedstengt siden mars, og ledigheten har vært total i bransjen. Nå håper Spania og deres turistområder at det er mulig å redde i alle fall noe av sesongen.

At det var en spesiell ankomst for de første 200 som kom fra Düsseldorf i formiddag, oppdaget de fort da de landet på flyplassen i Palma. Lokal spanske mediere og medbrakt presse stimlet rundt de først ankommende, en åpenbar viktig nyhetshendelse for media å dokumentere.

Det var denne gangen ingen bannere med rasende demonstranter som ba turistene reise og ryke, slik det har skjedd før. Protestantene var ikke å se.

Fra Norge?

I den norske charterbransjen er det spenning foran sesongåpningen. Det norske reiserådet har gjort at alle Syden-reiser frem til 20. august er kansellert. Nå håper Ving-sjef Christian Grønli at det vil bli en åpning mot slutten av den norske sommerferien:

– Ving sin del har jeg hele tiden vært tydelig på at vi ikke har regnet med noe særlig trafikk før vi er over skoleferien, og derfor er alle flyvninger kansellert i henhold til de reiseråd som foreligger. Vi antar at tidligste tidspunkt for å ta opp igjen trafikk vil være i månedsskiftet august/september, uansett i begrenset skala vil jeg anta. Vi ser selvsagt fremt til å kunne sarte trafikk igjen, men til syvende og sist vil det være etterspørselen i markedet som avgjør hvor stor trafikken blir, sier Grønli til flysmart24.

Aldri opplevd maken

Han sier det er mange reisemål som sakte men sikkert åpner opp igjen utover sommeren, og han tror derfor vi vil komme til å se flere slike bilder fremover.

– Det har vært og er fortsatt en ekstremt krevende tid for reiselivsbransjen, både her i Norge, men selvsagt på mange destinasjoner som i prinsippet nesten bare lever av inntektene som turismen gir. Om ikke i samme grad som nå, så er det nok mange turister som blir klappet velkommen tilbake når et reisemål åpner opp for sesongen. Så helt unik i den sammenheng er ikke bildet. Men jeg tror nok aldri noen har opplevd en slik shut-down vi har vært vitne til nå, sier Grønli.

Lik flysmart24.no på Facebook