Reagerer etter Norwegian-tur: – Bryter smittevern-regler

Passasjerer (bak) legger håndbagasjen opp i bagasjehyllen hos Norwegian. Ingen reagerer. Foto: Stig I. Nikolaisen

Både Norwegian og SAS praktiserer flere nye regler for reisende som tiltak mot korona-smitte. Blant annet blir reisende advart mot å ta med seg håndbagasje om bord.

Hos Norwegian er det et krav om at håndbagasjen skal være så liten at den passer inn under stolsetet foran, hvis ikke må den sjekkes inn. Det gjelder også for de som har betalt for en større håndbagasje.

Derfor var overraskelsen stor for passasjer Stig I. Nikolaisen som reiste fra Bergen til Oslo med nettopp Norwegian onsdag ettermiddag. Der fikk han se at de smitte-tiltakene Norwegian presenterer utad, ikke er de samme som praktiseres om bord i flyene:

 Irettesatt av ansatte

– Jeg ble stoppet i gaten i Bergen med beskjed om at jeg ikke fikk tatt med håndbagasjen som ikke kunne plasseres under setet. Dermed måtte den sjekkes inn. Men da jeg kom inn på flyet kunne jeg se at mange passasjerer kom inn med stor håndbagasje og plasserte koffertene og ryggsekkene i hattehyllene uten at kabinbesetningen reagerte, forteller Nikolaisen til flysmart24.

Han forteller at han følte situasjonen ubehagelig fordi han ble direkte og høylytt irettesatt av de ansatte, mens resten av de reisende måtte ventet bak ham.

Oppgitt

Han forteller informasjonen underveis ble enda mer underlig i forhold til de regler selskapet sier at de praktiserer på flyene sine. Da ble det informert at bagasje måtte plasseres under setet eller i hattehyllen over, som det altså ifølge reglene ikke er anledning til.

Nikolaisen er helt oppgitt over det han opplevde:

– De praktiserer ikke sine egne regler. Jeg påtalte det jeg så overfor kabinsjefen som sa seg helt enig med meg. Men de unnskyldte seg med at de ikke hadde anledning til fysisk kontakt med de reisende eller deres bagasje, sier han og er også irritert over forskjellsbehandlingen han så ble praktisert hos Norwegian.

Klare regler

Ifølge Norwegians egne nettsider er reglene som nå skal praktiseres ikke til å misforstå. Her blir det også fremhevet at reglene er bestemt av norske helsemyndigheter:

Det ble fylt opp i bagasjehyllene flere steder i flyet. Foto: Stig I. Nikolaisen

«Håndbagasje plasseres under setet foran for å hindre kødannelse i kabinen. Håndbagasje som er for stor til å plasseres under setet må sjekkes inn på forhånd, » heter det. De som har betalt for ekstra håndbagasje får tilbud om å sjekke denne inn gratis.

Dokumenterte

Han tok bilder for å dokumentere de åpenbare bruddene på Norwegians egne smittevern-bestemmelser, og som følger råd som Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har kommet med etter konrona-utbruddet.

Flysmart24 har fremlagt kritikken fra Nikolaisen for Norwegians informasjonsavdeling siden torsdag, men selskapet har ikke besvart henvendelsen.