Bestillings-rush på Mallorca – må hasteåpne hoteller

Mange hoteller på Mallorca har måttet åpne på grunn av uventet stor tilstrømming. Foto: Ving

Turistindustrien på Mallorca feiret da de første utenlandske turistene på tre måneder ankom øya mandag, og enkelte hoteller kunne åpne. Det var som å slå på en bryter, nye bestillinger har etterpå strømmet inn. I det norske markedet er turoperatør fortsatt avventende på grunn av UDs reiseråd.

Informasjonssjef Nora Aspengren i TUI, Nora Aspengren, tror likevel dette vil ha positiv effekt i det norske markedet.

De første turistene hadde knapt satt sine bein på flyplassen i hovedstaden Palma mandag før det rant inn med nye bestillinger. Det i et tempo og omfang som har fått industrien til å gire opp langt mer enn den hadde sett for seg kunne bli nødvendig.

Åpner helt opp

Ifølge den spanske avisen Ultima Hora må flere hoteller åpne i all hast for å ta imot den økte mengden turister fra flere europeiske land. Det for opphold allerede i neste uke. Fra søndag åpner nemlig Spania for fullt for hele Schengen-området, unntatt Portugal. Det betyr at også nordmenn da fritt kan reise inn i landet uten å måtte gå i karantene på vei inn.

Avisen skriver at de fleste nye bestillingene for de neste ukene kommer fra Tyskland, Østerrike, Sveits, Frankrike, Nederland og Norden. Organisasjonen Mallorca Hotel Business Federation sier at  de prognosene de hadde for juli og august allerede er helt utdatert, og må oppjusteres kraftig.

Glede i Norge

Det er reisegiganten TUI som har hovedregien på turiststrømmen den første tiden. I alt 10 900 tyske gjester skal ankomme Balearene som en test på det spanske smittevernet.

TUI i Norge er bundet av det norske reiserådet som advarer mot reiser utenfor Norden frem til andre halvdel av august. Der er man likevel glad for det som  skjer:

– Så fantastisk. Gårsdagens åpning vil nok ha en positiv effekt på salget når andre nå kan se at det er mulig å reise og at reisen kan gjennomføres på en ansvarlig og trygg måte, sier informasjonssjef Nora Aspengren til flysmart24.

Alt avlyst

Som en følge av reiserådet i Norge har alle pakkereise-selskapene avlyst alle reiser frem til den 20. august. Nordmenn som måtte reise til Spania før det må gå i karantene ved retur, slik reglene er i dag. Derfor er det høst- og vinterreiser som er mest aktuelle for nordmenn.

– Her i Norge forholder vi oss naturligvis til UDs reiseråd som per nå står til 20. august. Vi ser økt interesse for både Hellas og Spania, med Gran Canaria og Mallorca som de mest populære spanske destinasjonene, sier Aspengren.