UD: Reiserådet skal ikke vare lenger enn nødvendig

Mange nordmenn lengter etter å kunne reise til sydligere breddegrader. Det setter det norske reiserådet en stopper for. Her fra flyplassen i Las Palmas. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det har de senere ukene vært et stadig sterkere press mot Utenriksdepartementet for å endre det gjeldende reiserådet. Dagens anbefaling gjør det i praksis umulig for nordmenn å reise ut av Norden, uten å havne i karantene ved hjemkomst og risikere å stå uten forsikringsdekning.

Andre land er i full gang med å åpne opp sine restriksjoner. Senest torsdag besluttet Danmark å tillate reiser til det meste av EU fra slutten av måneden for de land der smitten er lav, slik de andre medlemslandene har gjort. Det gjør det mulig for danskene å reise til  bl.a. Spania, Hellas og Italia i sommer.

Derfor har både privatpersoner og reiselivs-aktører i «utenforlandet Norge» vært stigende irritert over at mens stadig flere land opphever sine reiseråd og tillater turisme både inn og ut av landene, fastholder Norge sitt råd. Det stenger bl.a. for at eksempelvis tyske turister skal kunne komme til Norge, eller norske turister å reise andre steder enn innen Norden – minus Sverige. De økonomiske konsekvensene for aktørene er enorme.

Ikke trekke ut tiden

Nå kommer man i Utenriksdepartementet kritikerne i møte med en avklaring om at det ikke vil holde igjen for en endring av rådet:

– Utenriksdepartementet vil ikke opprettholde reiseråd lenger enn nødvendig, sier pressetalsperson Siri R. Svendsen i departementet til flysmart24.

Den neste vurderingen av det gjeldende rådet kommer innen den 20. juli. Da skal UD vurdere åpning for «nærliggende europeiske land» utenfor Norden. Her kan flere land enn Norden komme på listen som nordmenn kan reise til uten å måtte gå i karantene ved retur.

Vil ikke navngi land

Flysmart24 har spurt UD om hva som ligger i begrepet «nærliggende europeiske land» – om det rett og slett betyr Nord-Europa. Det svarer UD ikke på, men Svendsen sier:

– Utenriksdepartementet kan ikke si mer om eksakt dato eller hvilke land dette dreier seg om. Vi vurderer reiseråd løpende ut fra smittesituasjonen, reiserestriksjoner og graden av gjensidig åpning, sier Svendsen.

At neste vurdering skal gjelde nærliggende land betyr trolig at verken Hellas, Spania eller Italia er med i eventuell åpning.

Skrittvis frem

Hun viser til at statsminister Erna Solberg (H) på den seneste pressekonferansen der reiserådet var tema, at Norge ikke vil gå for fort frem.

– Det er viktig å unngå at smitten blusser opp igjen slik at vi må stramme inn igjen, sier Svendsen.

Reiserådet er også bestemmende for hvilken forsikringsdekning de ulike selskapene vil tilby. Europeiske Reiseforsikring sier at deres forsikring ikke gjelder i land der er utstedt reiseråd til. Konkurrenten Gjensidige/Gouda forsikring har derimot åpnet for at forsikringen gjelder, men ikke i korona-relaterte saker.