Nytt reiseråd hjelper ikke – svakt salg av flybilletter

Lav etterspørsel i markedet etter billetter til de gjenåpnede Middelhavs-rutene til Norwegian og SAS. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Salget av billetter til de nyåpnede rutene til SAS og Norwegian har så langt vært svakt, ifølge tall fra to store reiseaktører. – Selv med nye reiseråd som åpner for at nordmenn fra 15. juli kan reise til flere europeiske land, blir det for mye usikkerhet til at folk tør satse på å dra ut av landet, sier en reise-toppsjef.

Både hos landets største reisebyrå, Berg-Hansen og landets største uavhengige søkemotor, Finn Reise, er meldingen den samme: Lite salg.

Både Norwegian og SAS har den siste tiden gjenåpnet en rekke ruter til utlandet, angivelig på bakgrunn av stor etterspørsel i markedet. Mange av rutene er til de mest populære feriemålene langs Middelhavet. Nå viser salgstallene fra to store aktører at nordmenn ikke akkurat har kastet seg over de ny reisetilbudene.

– Det er rett og slett ikke attraktivt å dra på ferie til utlandet, det er mange regler å forholde seg til. Dette er tendensen vi merker hos våre kunder, sier kommunikasjonsdirektør Annette Maltun Koefoed i Berg-Hansen til flysmart24.

– De antatt mest populære rutene til Syden hos SAS og Norwegian er ikke på vår 10 på topp-salgsliste for den siste uken, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise.

Maltun Koefoed sier at de som kjøper billetter til Middelhavsområdet er folk som eier hus eller leilighet i områdene.

– De som har feriested er de som drar fordi mange føler de må innom å se til huset. Det er de som ringer oss og bestiller. Men det er ytterst få som drar på ferie dit, sier hun.

UDs melding torsdag som åpner for at nordmenn kan reise til flere land i Europa, overskygget fullstendig den grunnleggende anbefalingen som fortsatt er første setning i UDs reiseråd:

«Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.»

Da statsminister Erna Solberg (H) redegjorde for de nye reiserådene torsdag var hun også meget klar på at alle blir advart mot at reiserådet kan bli endret på kort varsel, avhengig av smitte-utviklingen i de enkelte land i sommer. Advarselen mot å tenke annet enn Norge-ferie er en har statsministeren gjentatt ved enhver anledning de senere ukene.

– Jeg tror også det blir for mye usikkerhet, selv med de nye rådene. Jeg har hatt en rekke spørsmål selv fra folk som vil ha en vurdering fra meg. Det er vanskelig. Jeg er nemlig svært usikker selv, sier Terje Berge.

Det forteller sitt at de mest solgte reisemålene på Finn Reise den siste uken verken er Alicante, Malaga, Barcelona, Kreta eller Athen. Listen toppes av Bangkok, København, Reykjavik og Bucuresti. Også Tromsø havner foran alle Syden-rutene. Under normale omstendigheter ville en slik liste vært bombardert av spanske, greske og franske feriereisemål på denne tiden av året.

Norwegian har ikke svart på henvendelsen fra flysmart24 om salget. Det gjør derimot SAS, der pressesjef John Eckhoff svarer dette:

– Vi omtaler ikke trafikktallene før 7. juli. Men, vi har gjenopptatt ruter basert på etterspørsel, og vurderer fortløpende endringer i markedet. Det er helt klart påvirket av myndighetenes reiseråd og ulike lands restriksjoner. I juli vil vi kun vil fly med 30 prosent av kapasiteten mot en normal sommer. I tillegg til nysalget er det viktig å understreke at det også kan være reiser som er kjøpt før koronautbruddet, skriver Eckhoff i en epost.

Lik flysmart24.no på Facebook

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles