Piloter fløy uten sertifikat – svartelistet i Norge

Pakistan International Airlines har fast rute på Oslo Lufthavn. Her er selskapets nye Boeing 777-fly. Foto: Boeing

Da en flystyrt i mai ble etterforsket gjorde granskerne et dramatisk funn: Minst 150 piloter i ulykkesselskapet hadde ingen pilotutdannelse, men hadde jukset seg til sertifikatet.

De jobbet som flyvere i Pakistan International Airways (PIA), men hadde aldri tatt noen utdannelse. Den hadde andre tatt for dem, og fått betalt for det.

Nå har det europeiske luftfartstilsynet EASA grepet inn og svartelistet selskapet i Europa frem til nyttår. Det betyr også at ruten til Norge blir stanset, siden Norge er en del av EUs luftfartsregime.

Alle de 150 er satt på bakken, ifølge nyhetsbyrået AP. Sjefen for selskapet opplyser at det har påbegynt en prosess som «skal sørge for at slike ukvalifiserte piloter aldri får fly igjen,» som han blir sitert på av AP.

PIA er landets nasjonale flyselskap, og har hatt fast rute til Islamabad og Lohore i Pakistan fra Oslo Lufthavn i mange år. Den settes nå på pause.

Saken kom for en dag i forbindelse med etterforskningen av en flystyrt i 22. mai i Karachi. Et av selskapets Airbus 320-fly styrtet i et boligstrøk og i alt 97 mennesker omkom.

Landets luftfartsminister, Ghulam Sarqar Khan, har i etterkant av avsløringen sagt at 262 av 860 pakistanske piloter hadde falske lisenser. Dette har skapt sjokk og sinne blant de pårørende etter ulykken.

Kilder som kjenner metodene sier at det kan dreie seg om personer som har ferdighet til å fly, men som mangler den tekniske kunnskapen som kreves. Derfor har de fått andre til å ta eksamen for seg.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles