Charter-topp: Åpningen av Europa kan være for sent

De første turistene som kom til Spania forrige uke måtte gjennom korona-sjekk ved ankomst. Her fra flyplassen i Palma på Mallorca. Foto: Govern Illes Balears

Det er høyst usikkert om Norges største pakkereisearrangør, Ving, klarer å komme i gang med Syden-turer før i slutten av august, selv om reiserådet åpner for en tidligere sesongstart.

Utenriksdepartementet endret torsdag reiserådet og åpner opp for at nordmenn kan reise til land innenfor Schengen og EØS fra 15. juni. Det opphevet gjelden reiseråd som satte advarte mot reiser til resten av Europa frem til 20. august. Det har gjort at pakkereiseselskapene har kansellert alle reiser frem til den datoen.

Usikkerhet rundt rådene

Selv om åpningen nå kommer over en måned tidligere, er sjefen for Ving, Christian Fr. Grønli, ikke sikker på om det vil være mulig å kunne sende fly i luften fra norske flyplasser til reisemål ved Middelhavskysten.

– Nå får vi sette oss ned å gjøre en vurdering av de nye rådene som åpner opp for reiser fra den 15.juli. Det er fortsatt usikkerhet omkring rådene. At de kan endres fortløpende, gir jo ikke den forutsigbarheten vi ønsker. Samtidig har vi forståelse for at det er komplekse problemstillinger. Om trafikken for vår del vil starte før 20.august får vi komme tilbake til., sier Grønli til flysmart24.

Det som skaper usikkerheten er at UD i et vilkår for de nye rådene sier klart fra at åpningen har den forutsetningen at de aktuelle landene som får «grønt lys» har smittesituasjonen under kontroll. Folkehelseinstituttet skal innen den 10. juli lage et kart som viser hvilke land som blir «friskmeldt.»

Kan endres raskt

UD advarer imidlertid mot at denne anbefalingen raskt kan endres dersom smittesituasjonen plutselig skulle bli verre. Da stenger norske myndigheter for det landet der det skjer. De som da befinner seg på ferie der må da i 10 dagers karantene når de kommer hjem igjen. Det selv om landet var åpent da reisen startet.

Et annet moment som ifølge Grønli vanskeliggjør en rask oppstart, er det faktum at skoleferien allerede har begynt. Dette har fått mange til å ta andre ferievalg enn å vente på en eventuell mulighet til å reise til Syden.

Det vil også spille inn på oppstartsmulighetene for charterbransjen. Det kan ifølge Grønli rett og slett være for sent til å få opp store nok volumer av reisende for å fylle charterflyene.

– Ja, det er et element som selvsagt vil påvirke beslutningen vår. Mange har fulgt myndighetenes oppfordring om å legge ferien til Norge i sommer, og nå er vi allerede inne i skoleferien og markedsgrunnlaget vil av den grunn være noe begrenset slik vi vurderer det, mener Grønli.

Godt forberedt

Hos TUI er informasjonssjef Nora Aspengren mer optimistisk, men også med et visst forbehold:

– Dersom det åpnes opp til store reisemål som Hellas, Spania eller Kypros så klarer vi det. Vi har forberedt oss godt og våre naboland får jo også testet dette ut allerede i begynnelsen av juli. Jeg har stor tro på at vi skal kunne tilby gode og trygge ferieopplevelser før 20 august dersom det åpnes opp, sier hun til flysmart24.

For charterbransjen er korona-stansen en katastrofe. Etter smitteutbruddet har UD har advart mot alle utenlandsreiser, og endret dette og åpnet for Norden først den 12. juni. Derfor har alle de store reiseselskapene Ving, Apollo og TUI avlyst alle reiser frem til 20. august, for å fjerne usikkerheten for seg selv og kundene. At advarselen nå oppheves, er mer enn en måned tidligere enn det bransjen hadde sett for seg.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles