Storflyene lander for siste gang – en epoke er over

Majestetiske Boeing 747 - verdens mest kjente flytype med den karakteristiske kuppelen foran - inn for landing for godt hos Qantas. Foto: Qantas

Et av verdens eldste flyselskap tar nå farvel med verdens mest kjente flytype – Jumbojeten. Kanskje går også super-Jumboen med i dragsuget. De store flyene ble begge korona-ofre.

Det nasjonale flyselskapet i Australia, Qantas, har ikke lenger bruk for verken Boeing 747-flyene eller verdens største passasjerfly, Airbus A380. Selskapet, som feirer 100 år i år, skal slankes og det kraftig.

Alle Jumbojetene skal ut av produksjon for godt. For A380 er situasjonen den at de blir «stuet vekk» inntil videre. I en melding konsernsjef Alan Joyce kom med torsdag, vil dette vare «i alle fall i tre år,» ifølge avisen Executive Traveller.

Det har fått mange flyinteresserte til å stille spørsmålet om flytypen noen gang kommer i luften igjen hos selskapet.

Qantas regner ikke med at de internasjonale rutene vil være på plass igjen før i midten av 2021. Selskapet er, i likhet med alle andre av verdens flyselskaper, knallhardt rammet av korona-krisen.

Flåtereduksjonen skjer som følg av at det nå søker å få lagt grunnlaget for en spareplan på svimlende 15 milliarder australske dollar. Det innebærer også oppsigelse av hele 15 000 ansatte.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles