Dette er det nye reiserådet – åpner opp for flere land

Det er mange tomme stoler på restaurantene i Spania. Snart kan de kanskje bli fylt opp av nordmenn igjen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nå er det bare å pakke kofferten for de som er sugen etter et ferieopphold i Europa. De nye reiserådene, som kom torsdag, åpner for en rekke land som til nå i korona-krisen i praksis har vært stengt for nordmenn.

De nye reiserådene ble presentert på en pressekonferanse torsdag, og gjør at nordmenn kan reise til en rekke land uten å måtte gå i karantene i 10 dager ved hjemkomst.

Det nye rådet åpner opp for alle land i Schengen og EU/EØS-området fra 15. juli. Hvilke land som dette konkret komme til å gjelde er imidlertid ikke klart ennå. Det skal Folkehelseinstituttet lage en liste over innen fristen, ut fra smitte-situasjonen i de enkelte land.

Advarer mot karantene likevel

Regjeringen advarer mot at folk som reiser til Europa kan måtte gå i karantene hvis smittesituasjonen i ferielandene endrer seg. Reiserådet er geografisk betinget:

– Hvis et land får oppblomstring av smitte og ikke lenger oppfyller kriteriene, vil folk derfra måtte gå i karantene ved hjemkomst, sa helseminister Bent Høie (H) da rådet ble lagt frem.

Han signaliserte at enkeltland som Tyskland ligger godt an til å komme på listen, men at Portugal ville være ute. Spania ligger åpenbart godt an, men at Folkehelseinstituttet skal se nærmere på situasjonen der.

Også til Norge

Nå går ikke rådet bare til utlandet, men gjelder også de som bor i Schengen-området og som vil besøke Norge. Turister til Norge fra land med en god smitte-kontroll vil kunne slippe inn uten å gå i karantene.

Forsikringsselskapene opplyser at de vil følge UDs reiseråd og åpne for full forsikring i de landene som kommer på Folkehelseinstituttets liste.

Opphever dagens regler

Det reiserådet Utenriksdepartementet har lagt frem torsdag, opphever dermed det gjeldende rådet som kom fredag 12. juni. Da kom det også flere endringer i anbefalingen, med gyldighet fra 15. juni. Inntil da advarte man mot reiser til alle land.

Blant annet åpnet UD, som formelt står bak reiserådet, da opp for reiser til Danmark, Finland, Island, Færøyene og Island. Derimot ble det ikke åpnet for reiser til Sverige, kun til Gotland.

Det spesielle med dette rådet var de danske bestemmelsene om at de nordmenn som besøker landet, må kunne dokumentere opphold i minst seks døgn for å slippe inn. Det er også forbudt å overnatte i København, men man kan besøke den danske hovedstaden på dagsturer.

Denne bestemmelsen har møtt knallhard kritikk i det danske reiselivet, som mener den ødelegger for alle muligheter for å få tilbake turistene til landets viktigste reisemål.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles