Det er fullt mulig å kjøpe seg ekstra smittevern på fly

SAS har i dag tilbud til de som ønsker å kjøpe setet ved siden av. Norwegian jobber med saken. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da helsemyndighetene trakk tilbake anbefalingen om å ha ledig midtsete på flyene, reagerte mange reisende negativt. De fryktet at dette vil øke faren for smitte under flyreisen fordi passasjerene blir sittende tett på hverandre.

I dag fins det ingen begrensninger og flyselskapene kan stappe flyene smekkfulle, med det nye krav at alle reisende må bruke munnbind. Folk blir sittende like tett som før korona-pandemien kom.

Even Myhrvold er blant de som ønsker å sikre seg ekstra smittevern når han skal fly:

Vil betale ekstra

– I disse koronatider vil min kone og jeg svært gjerne at vi får ha en treseter for oss selv, og at midtsetet er tomt. Det bedrer korona-sikkerheten – og det gir mer komfort. Vi vil selvfølgelig betale vanlig pris for det tomme setet vi ikke bruker også, men trenger at flyselskapet har et system for dette, skriver han til flysmart24.

Hans turer går ofte fra Gardermoen til Gran Canaria. Han forteller at han har forsøkt å spille behovet sitt inn overfor Norwegian, men uten hell. Det å bare kjøpe en ekstra billett garanterer ikke ledigs sete. Det kan flyselskapet fylle opp ved behov når det ikke dukker opp noen på bestillingen, såkalte «no shows.»

Dette er løsningen

Det fins imidlertid en løsning for de som absolutt vil sikre seg mot å ha andre for tett på seg og er villig til å betale for det. SAS tilbyr disse å reservere et ekstra sete ved siden av seg. Det vil være tomt under hele flyturen, og gir en ekstra avstand til nærmeste reisende.

Hos SAS heter dette «comfort seat.»

– Det er et tilbud vi har hatt i mange år. Det finnes enkelte – som av ulike årsaker – ønsker bedre plass, og derfor booker inn ledig sete ved siden av seg. Du betaler egne priser for det ledige setet, avhengig av hvor du skal reise. Du betaler ikke offentlige avgifter, opplyser pressesjef John Eckhoff til flysmart24.

For å kunne booke comfort seat er kundene nødt til å ta kontakt med selskapets kundesenter for manuell bestilling. Den spesielle bestillingen gjør at man som kunde heller ikke risikerer at setet blir gitt til andre fordi den angivelige passasjeren i dette setet ikke møter opp og dermed frigjør et sete.

– Den spesielle billettypen sikrer at den reisende får begge setene på en billett, korrekt pris og at vi får fylt flyet på riktig måte, sier Eckhoff.

Ser på løsninger

Hos Norwegian er det ennå ikke mulig å få sikret seg et tomt sete ved siden av, men talsperson Christer Baardsen i selskapet sier til flysmart24 at dette er et tilbud som kan komme:

– Vi har ikke tatt stilling til om vi skal tilby passasjerer som reiser sammen å bestille ledig midtsete, men vi vurderer løpende ulike løsninger med tanke på tilbudet til våre kunder. I Norwegian har vi innført en rekke tiltak for ytterligere å redusere en fra før svært lav smitterisiko om bord i fly, deriblant krav om munnbind for alle passasjerer over seks år, sier Baardsen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles