Spania har gått i blodrødt på det europeiske smittekartet fra Folkehelseinstituttet (FHI). – Slik vil det nok bli lenge, sier en av landets fremste eksperter på pandemier, Ørjan Olsvik.
Instituttet lager grunnlagsmaterialet for myndighetenes reiseråd. Der er det satt en grense på færre enn 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene for å kunne gi et land grønn farge.
Blodrødt
Spania, det klart mest populære ferielandet for nordmenn, ble grønt fra og med 15. juli. Siden har landet opplevd en kraftig smitteblomstring i de nordøstlige regioner.
Den 24. juli var det derfor slutt, da ble landet rødt igjen. Etter den tid har smitteøkningen bare fortsatt med stort hastighet. Lørdag på det nærmere 90 smittede per 100 000 innbygger. Det begynner å nærme seg fem ganger over grensen som FHI har satt.
Olsvik, som i flere tiår har jobbet med smitteproblematikk både i Norge, USA og Afrika, har liten trøst for de mange nordmenn som lengter etter å sette kursen mot Spania igjen.
Dette er svaret
Flysmart24 har bedt professoren i medisinsk mikrobiologi ved Norges arktiske universitet UiT anslå når det er rimelig å tro at Spania kan bli grønt igjen. Dette er hans konklusjon:
– Dersom økningen stopper nå, og vi legger til grunn reduksjonen som skjedde fra 8. mai til trygt nivå 6. juni, vil det ta fire uker, svarer Olsvik.
Han er imidlertid rask med å melde sin tvil om sin egen «diagnose», og viser til at smittetallene fortsetter å øke for landet som helhet:
– Jeg ser nok at utviklingen ikke begynner å gå ned umiddelbart. Derfor ligger nok en åpning enda lenger frem i tid – til tidligst midten av september, kanskje senere, sier Olsvik.
Artikkelen fortsetter under bildet
Professor Olsvik kommer ellers i møte de mange som har kritisert norske helsemyndigheter for å lage ett samlet reiseråd for Spania.
Egne vurderinger for øyene
Landet er i den spesielle situasjonen i Europa at mange populære feriemål ligger på øyer langt unna fastlandet der smitteøkningen er klart størst. Det er oppblomstringen i disse områdene, bl.a. Katalonia, som gjør at Spania nå har blitt rødt.
Olsvik er ikke enig at det burde være slik:
– Nei, men både Helsedirektoratet og FHI har fått beskjed at tiltak på regionalt nivå kun skal gjøres innen Norden. Jeg hadde nok bedt om fritak for øyer langt til havs med gode smittetall, sier Olsvik.
Både Kanariøyene og Balearene, med bl.a. Mallorca og Ibiza, har smittesituasjon som ligger tett opp til den vi har i Norge. Kanariøyene operer med 10,2 smittede per 100 000 innbyggere.
Virke reise, som organiserer reiselivaktører i Norge, er blant de som har presset på for å få egne reiseråd for Kanariøyene og Balearene.
- LES OGSÅ: Piloter slår alarm: For dårlig smittevern på flyplassene
- LES OGSÅ: Advarer mot fire nye land – nå må disse i karantene
- LES OGSÅ: Kan sende intetanende reisende rett i karantene
- LES OGSÅ: Nå kommer den smitte-sikre flykabinen