Dundrende konkurs i fjor – tilbake i reise-markedet

Det nye Thomas Cook vil ikke ha egne fly, men beholde den kjente logoen med det gule hjertet. Foto: TCA

I fjor gikk reisegiganten dundrende konkurs. Fra i dag er restene etter Thomas Cook tilbake i reise-markedet igjen. Det skjer midt i en viruspandemi, og i en atskillig mer beskjeden målestokk enn før.

Fra å være et enormt reisekonsern med tusener av ansatte, stor flypark og mange hoteller, har nystartede Thomas Cook rett og slett blitt et online reisebyrå som foreløpig selger reiser til et beskjedent antall reisemål i bl.a. Italia, Hellas og Tyrkia.

Thomas Cook-konsernet eide bl.a. norske Ving, som også ble rammet av konkursen. Men i løpet av et par dager etter falitten hos eierselskapet, ble Ving reetablert. Det skjedde sammen med deres nordiske søsterselskaper. Nå er det hotellkongen Petter Stordalen som bl.a. eier Ving-selskapene i Norden.

Hos det nye selskapets pressekontor får flysmart24 opplyst at det ikke er noen planer om å etablere virksomhet i Norge eller i Skandinavia.

Nye nettsider

Salgskanalen til nye Thomas Cook – nettsidene til selskapet – er nå publisert. Det det skjer nokså nøyaktig et år etter at den verdenskjente reisegiganten gikk overende.

Det skapte kaos for 150 000 kunder ute på reise, og nye tusener som over natten fikk sine reiser avlyst.

Kinesiske Fosun Tourism Group kjøpte retten til å bruke navnet, det forklarer at selskapsnavnet nå er tilbake i britisk reiseliv. For briter flest er navnet svært godt kjent etter at det opprinnelige konsernet var en hjørnestein i reiselivet i 178 år før det gikk overende i fjor.

Sikre reiser

Thomas Cook skriver på sine nettsider at selskapet kun opererer reiser til steder som er åpen for dette i forhold til britiske myndigheters reiseråd. Og man forsikrer at alle reiser er beskyttet av Air Travel Organiser’s License. Det er en britisk parallell til det norske Reisegarantifondet.

Selskapet vil fortsette å bruke den kjente logoen, det store solhjertet. Dette har både Ving og deres omdøpte flyselskap, Sunclass Airlines, fortsatt å bruke også etter at morselskapet Thomas Cook gikk konkurs i fjor.