3 000 har tatt koronatest – bare 10 positive prøver

Test-senteret på Gardermoen ble åpnet torsdag i forrige uke og har en kapasitet på 80 tester i timen - hele døgnet. Foto: Avinor

Den første perioden med koronatest for ankommende passasjerer fra utlandet på Oslo Lufthavn har vist at av 3 000 testede, var det bare 10 personer med positive prøver.

– Konklusjoner er at tallene fra OSL Gardermoen så langt ikke kan avdekke noe overhyppighet av importsmitte via Norges hovedflyplass, sammenlignet med landstallene for øvrig, sier kommuneoverlege Tom Sundar i Ullensaker kommune til flysmart24.

Bekymrer ikke

Han sier at smittesporingen etter de positive testene er i gang.

Det er vertskommunen for flyplassen som ansvaret for helsetiltakene på lufthavnen. Test-stasjonene på landets hovedflyplass ble satt opp torsdag i forrige uke, i et samarbeid med Avinor og Helsedirektoratet. Testene er gratis.

Resultater fra den første perioden som Sundar kan legge frem, mener han ikke gir grunn til bekymring for at mange som ankommer fra utlandet bringer smitte med seg:

– Per 20. august har vi registrert 10 positive prøvesvar blant testene som ble tatt i tidsrommet 13. -17. august. Det er 0,5 prosent og en andel positive prøvesvar som reflekterer landssnittet i uke 33 som var 0,57 prosent ifølge Folkehelseinstituttet, sier Sundar.

Sikre tall

-Kan vi anta at det er store mørketall, og at noen blant flertallet som ikke ønsker test likevel er positive?

– Nei, jeg tror ikke på mørketall av nevneverdig grad i denne sammenheng. På Oslo Lufthavn tester vi 10-12 prosent av alle innreisende fra utlandet. Det det gir en brukbar indikasjon på hvor stort problemet med importsmitte er. Når vi ser at OSL-tallene samsvarer med landstallene, og faktiske ligger litt lavere, er det ingen grunn til at vi ikke skal kunne feste lit våre tall, sier Sundar.

Han sier at ideelt sett burde flere enn 10-12 prosent av utlandsfarerne teste seg, men etter bare en ukes drift sier han seg tilfreds med både aktiviteten og resultatene.  

Turister og gjestearbeidere

Sundar sier at det er stor spredning blant de som vil teste seg. Det er flest norske statsborgere som tar testen, og rundt 15 prosent er utenlandske statsborgere. Det dreier seg både om turister og gjestearbeidere.

Tilbudet er døgnåpent.

– Teststasjonen skal være åpen når det kommer reisende, som ved Oslo lufthavn Gardermoen er tilnærmet hele døgnet. Derfor har vi et døgnkontinuerlig tilbud, sier Sundar.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles