Måtte legge jakken på vekten – da ble det straffegebyr

Mange har fått seg en lei ekstra-utgift for å ha overskredet håndbagasjekravene hos Norwegian. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Historiene om passasjerer som har blitt ilagt straffegebyr hos Norwegian for ha for stor eller tung håndbagasje, fortsetter å versere i flyklagenemnda. Selv om nemnda gir reisende medhold og mener selskapet må betale tilbake ilagt gebyr, avviser Norwegian på løpende bånd alle krav om refusjon.

Norwegian nekter rett og slett å forholde seg til konklusjonene fra Transportklagenemnda for flyreiser. – Selskapet er prinsipielt uenig i begrunnelsen og resultatet, er standardsvaret og begrunnelsen Norwegian gir til alle som krever pengene tilbakebetalt.

Anledning til

Norwegian svarer at selskapets agenter utfører kontrollen og at Norwegian ikke har noen grunn til å betvile deres vurderinger. Det betyr i klartekst at selskapet ikke tar hensyn seg om hva klagenemnda beslutter. Dette har flyselskapene anledning til.

Flysmart24 har bedt Norwegian utdype sine standpunkter, men det har selskapet ikke ønsket å gjøre så langt.

Sakene skriver seg fra før grensene ble justert, og hver reisende kunne ta med seg håndbagasje inntil 10 kg med seg inn i kabinen.

En rekke saker har vært behandlet av nemnda, og som nå blir avvist hos Norwegian. Nemnda mener at Norwegian ikke har klart å dokumentere kravene, og derfor bedt selskapet refundere alle de ilagt gebyrene.

Som hos mannen som skulle reise fra Oslo til Oakland i USA. Da passasjerene skulle gå om bord, begynte to ansatte å sjekke vekt og størrelse på håndbagasje. Klager måtte også legge jakken på vekten, og da skvatt den over 10 kilo med den følge at mannen måtte betale 80 dollar for vektoverskridelsen. Når nemnda har bedt selskapet betale tilbake gebyret, har svaret vært nei.

Veide hjemme

Ved et annet tilfelle ble en reisende fra Oslo til Kreta ilagt gebyr på 750 kroner, selv om bagasjen ifølge den reisende ikke ble veid. Hun hadde veid den før hun dro hjemmefra og var sikker på at den var under grensen både hva størrelse og vekt angikk. Da hun ankom Chania-flyplassen fikk hun kontrollveid vesken, som da viste seg å være på bare 6,8 kg. Også her avviser Norwegian å tilbakebetale gebyret, selv om flyklagenemnda anbefaler det.

Bildebevis hjalp heller ikke mannen som reiste fra Oslo til København, og som ble ilagt gebyr – selv om vedkommende mente han kunne dokumentere at håndbagasjen var innenfor Norwegians krav fordi den passet inn i bagasjemålerne på flyplassen. Også her avviste Norwegians nemndas beslutning om tilbakebetaling.

Ut over vilkårene

Samme resultat fikk en klage på håndbagasjegebyr ilagt en person som skulle reise fra Oslo til Beograd. Vedkommende protesterte mot dette fordi hun mente vekten var under 10 kilo. I etterkant viste hun også til at det i media, bl.a. i flysmart24.no, hadde fremkommet at Norwegian hadde brukt ulovlige vekter når gebyrene ble ilagt.

Klagenemnda ga passasjeren medhold. Det hjalp ikke, det ble 750 kroner i gebyr, og null refusjon.

Felles for alle sakene er beslutningen i flyklagenemnda ikke er juridisk, derfor må saken inn for rettsapparatet hvis klagerne skal gå videre med dem.

LES OGSÅ: Norwegian-rival vil sko seg på flykrisen
LES OGSÅ: Spania stuper – nordmenn velger konkurrenten
LES OGSÅ: Boeing-fly sjekkes – rust kan gi motorstans
LES OGSÅ: Norsk redaktør: – Korona-grensene er meningsløse

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles