Test-stasjonen for korona åpnet på Gardermoen

est-senteret på Gardermoen ble åpnet torsdag og har en kapasitet på 80 tester i timen - hele døgnet. Foto: Avinor

Nå er det klart for at alle som kommer fra utlandet med fly kan få teste seg for korona når de ankommer Oslo Lufthavn. Test-stasjonen vil prioritere de som kommer fra såkalte røde land.

Teststasjonen ved Oslo lufthavn Gardermoen (OSL) åpnet torsdag ettermiddag. Her kan passasjerer som kommer fra utlandet kan testes for Covid-19-smitte. Senteret er plassert ved bagasjebånd 1 i ankomsthallen, og testen er gratis.

80 tester i timen

– Det har åpnet teststasjoner ved flere lufthavner de siste dagene. Det har forståelig nok vært en utålmodighet i offentligheten om at det også ved landets hovedflyplass skal være mulig for reisende fra utlandet å få utført en koronatest. Vi er glade for at teststasjonen ved OSL åpner i dag, sier ordfører i Ullensaker kommune, Eyvind J. Schumacher i en pressemelding.

Testsenteret er etablert i samarbeid med Avinor som står for lokaler og infrastruktur i bagasjehall utland. Reisende fra utlandet som har grunn til å tro at de kan være smittet og ønsker testing, vil få mulighet til dette. Ved stor pågang vil helsepersonellet, i henhold til gjeldende retningslinjer fra FHI, prioritere dem som kommer fra røde land, har hatt nærkontakt med en bekreftet smittet person eller har typiske symptomer på Covid-19.

– Målet er å teste inntil 80 personer i timen, døgnet rundt.

– Det er vanskelig å estimere nøyaktig hvor mange av de reisende som vil være aktuelt for. Dersom pågangen blir stor, vil vi vurdere å øke testkapasiteten og bemanningen, forteller fungerende kommuneoverlege i Ullensaker, Tom Sundar.

Staten betaler for senteret

Det er staten som betaler for teststasjonen på Gardermoen:

– Ullensaker har ikke en økonomi som gjør det mulig for oss å ta hele regningen for et testsenter som det koster minst 6 millioner kroner i måneden å drifte. Vi er glade for at Helsedirektoratet nå har gitt oss en skriftlig garanti på at dette er en utgift som staten tar, sier ordfører Eyvind J. Schumacher.

Avinor: – De reisende skal være trygge

Også i Avinor er det glede over å få i gang dette senteret, et tilbud som allerede er på plass i Bergen og Stavanger.

– Avinor er opptatt av at passasjerer og ansatte skal føle seg trygge på våre lufthavner, og vi har siden januar lagt til rette og innført smittevernstiltak i samarbeid med og etter råd fra lokale og nasjonale helsemyndigheter, forteller terminaldirektør ved Oslo Lufthavn Ragnhild Vasset Hjerpsted. Vi er godt fornøyd med samarbeidet vi har hatt med Ullensaker kommune i denne perioden, fortsetter hun.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles