Solberg: – Spør deg, er din reise nødvendig?

Statsminister Erna Solberg ber nordmenn vurdere om reise fremover er nødvendig. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Regjeringen legger nå om de gjeldende reiseråd, og advarer nå mot alle reiser ut av landet. Statsminister Erna Solberg ber folk spørre seg selv om den neste reisen virkelig er nødvendig,

Nordmenn får nå en klar oppfordring om å droppe alle utenlandsreiser.

Det blir innført karanteneplikt for følgende nye land fra 15. august:

Island, Malta, Nederland, Polen, Kypros og Færøyene.
På grunn av økt smitteimport til Norge og økende covid-19-smitte i mange land, blir alle land som tidligere var grønne nå gule. Det vil ikke være karanteneplikt for gule land, men alle unødvendige reiser til utlandet bør unngås.

– Alle utenlandsreiser er forbundet med smitterisiko, selv reiser til land der Norge ikke krever karantene ved innreise. Dermed mener vi det ikke er grunnlag for å kalle noe land for grønt nå, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse onsdag. Den kom i stand på kort varsel:

– Det er viktig at vi tenker gjennom om en reise virkelig er nødvendig, også en reise til land uten karanteneplikt, sa statsministeren.

Røde land med forhøyet smitte vil fortsatt være røde. Her er det fortsatt karanteneplikt.

– Det er for å unngå misforståelser og tydeliggjøre anbefalingen om å unngå alle unødvendige reiser til utlandet, at de landene som tidligere var grønne på kartet, nå blir gule. Så lenge vi har anbefalingen om å unngå unødvendige reiser, vil vi bare ha røde og gule land, påpekte Solberg.

Flere røde land
Flere land og regioner i Norden har økt smitte og blir røde. Karanteneplikten for de nye landene og regionene i Norden inntrer fra midnatt natt til lørdag.

– Selv om karantebestemmelsen ikke inntrer før natt til lørdag, vil det å reise til for eksempel de svenske regionene for å handle være i strid med regjeringens råd om å unngå unødvendige utenlandsreiser. Risikoen for å bli smittet i køen i Systembolaget er ikke verd prisen. Du risiker å bli smittet og å smitte andre, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles