Fotobevis holdt ikke – nektes erstatning etter flyturen

Nordmannen fikk ødelagt sin koffert på en flytur med Qatar Airways, men får ikke erstatning. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er noen regler som flyreisende må passe på å overholde hvis de skal gjøre seg noen forhåpninger om å vinne frem med erstatningskrav. En slik regel er tidsfrister.

Det fikk en norske reisende, som kom frem til New Zealand og oppdaget han at kofferten var ødelagt, merke. Han forlangte den erstattet, men overholdt ikke den viktige regelen ved bagasje-skader. Derfor ble kravet avslått.

Ødelagt

Den reisende hadde sjekket inn en koffert av typen American Tourister, på Qatar Airways. Han reiste fra Oslo Lufthavn til den største byen på New Zealand, via selskapets hub i Doha.

Da han kom frem oppdaget han skader på kofferten, som han har oppgitt kostet nær 1 800 kroner ny og var et halvt år gammel. Det ene hjulet var ødelagt, og det var dessuten slått et stykke av den slik at den ikke kunne brukes mer.

Tabben han da gjorde var at han ikke overholdt de fristene som gjelder når man krever erstattet skadet bagasje.

Umiddelbart

Flyselskapet skriver at det krever at skader blir rapportert umiddelbart ved ankomst, eller senest sju dager senere på nettet gjennom en egen nettside.

Nordmannen gjorde ingen av delene. Det hjalp lite at mannen tok bilde av skaden da han krevde den erstattet. Flyselskapet pekte på kalenderen og viste til sine regler. Dessuten at skaden var av en slik art at den uansett ikke dekkes av flyselskapets regler.

Den avgjørelsen aksepterte ikke manne, og sendte inn en klage til Transportklagenemnda for flyreiser for å få hjelp.

Var stengt

Der skriver han at skranken for å klage på ødelagt bagasje var stengt da han ankom. Det bestrider både flyselskapet og den norske klagenemnda.

Nemda er klar i sin avgjørelse når den avslår kravet om ny koffert, og mener det er klager som har bevisbyrden i slike saker.

Nemnda kommenterer også det som mannen mener er et fotobevis, og skriver at bildet ikke dokumenterer når eller hvor det ble tatt.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles