Full stopp for Norwegians utenlands-trafikk i april

Norwegian er tvunget til å innstille nesten alle internasjonale avganger i april og mange også i mai. Her på flyplassen i Malaga. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den usikre situasjonen rundt korona-pandemien og fremtidig reiseråd har ført til at Norwegian har vært nødt til å kansellere nesten alle internasjonale avganger i april, og kutter i tilbudet også i mai.

Flyene skulle ha gått til populære feriemål i Middelhavs-området og til storbyer i Europa.

Rutene skulle markere at Norwegian gjenåpnet sin utenlandstrafikk igjen etter at selskapets økonomiske krise har tvunget selskapet til å fly så å si bare innenriks.

Stort antall fritidsreisende

Sviktende etterspørsel som følge av korona-krisen gjør at oppstarten er avlyst og de mange planlagte avgangene står nå oppført som «utilgjengelig» på flyselskapets nettsider.

Kuttene er massive og gjelder et høyt antall avganger:

– I april har vi tatt ut de fleste internasjonale rutene – bortsett fra enkelte ruter i påsken – og i tillegg at vi også har redusert noe på trafikken i mai, sier kommunikasjonssjef Tonje Næss i Norwegian til flysmart24.

Blant annet gjelder dette flyvinger til ferieøyene og fastlandet i Spania. Kuttene gjelder Gran Canaria, Tenerife, Alicante, Barcelona, Palma og Barcelona, samt til storbyer som London, Amsterdam og Paris.

Rutene til spesielt Spania har alltid vært en viktig del av Norwegians satsing for å dekke behovet for det store antallet fritidsreisende.

Håpet på reise-lettelser

Norwegian sier at selskapet håper å kunne fly som varslet fra mai. Selskapet driver en kontinuerlig overvåking av korona-situasjonen og justerer rutenettverket etter den:

– Det som ligger ute til salg er det vi til enhver tid mener vi skal fly, og dersom vi ser oss nødt til å kansellere noe så prøver vi å gi kundene våre så mye forutsigbarhet vi kan ved å kansellere så tidlig som mulig. Vi justerer kontinuerlig programmet vårt etter etterspørsel og utviklingen av pandemien. Den er vanskelig å forutse og reiserestriksjoner endrer seg raskt over hele Europa, sier Næss.

Legger opp nye avganger

Norwegian vare klar på, da det omfattende fly programmet ble lagt ut før jul og som skulle gjelde frem mot sommeren, at det kunne komme endringer som følge av den stadig skiftende smitte-situasjonen.

Selskapet la da optimistisk ut over 60 ruter, med ulikt oppstartstidspunkt. De antatt mest populære rutene skulle i gang i månedsskiftet mars/april, mens noen ble satt opp med senere start.

Det er de med tidligst oppstart som nå blir utsatt.

Nå håper selskapet at det om et par måneders tid skal være mulig å fly som planlagt igjen.

Tilbake i mai

– Vi planlegger å starte opp igjen flere internasjonale ruter fra tidlig mai. Dersom vi blir nødt til å gjøre endringer prøver vi å gjøre det så raskt som mulig for å gi våre kunder mest mulig forutsigbarhet. Hvis en reise skulle bli kansellert får kunden direkte beskjed om det og kan enten endre sin reise uten ekstra kostnad eller be om refusjon, sier Tonje Næss.

De som blir rammet kan benytte seg av tilbudet om én gebyrfri ombooking på alle selskapets internasjonale flyvninger.

– Generelt ser vi positive tendenser i bookingene fremover mot sommeren og ser frem til å kunne ønske flere kunder velkommen om bord etter hvert som flere blir vaksinert og virkningene av pandemien avtar, sier Næss.

For optimistisk

Norwegian er ikke alene blant flyselskapene om å bli tvunget til å kansellere.

Selskapet rammes av den samme situasjonen som andre konkurrenter.

Reiseaktiviteten tørket inn da pandemien rammet Norge og Europa i midten av mars for et år siden. Det førte til krise for mange flyselskap, som over natten ble uten inntekter men beholdt en stor del av utgiftene.

Selskapene har vært ivrige etter å komme i gang igjen. Derfor setter mange opp et for optimistisk ruteprogram ut fra håp om reise-lettelser, men som raskt må tas ned igjen.