Tvunget til å utsette gjenåpning av flere ruter

SAS kommer ikke i gang med flere av sine planlagte direkteruter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De uavklarte reisemulighetene, ikke minst over kontinentene, gjør at SAS utsetter åpningen av direkteruten fra Oslo Lufthavn til New York til i begynnelsen av mai.

Ruten skulle egentlig ha startet i slutten av denne måneden, men SAS har skjøvet oppstarten ut til 7. mai.

Selskapet må også utsette oppstarten av flere Europa-ruter, fordi markedet svikter som følge av reiserestriksjonene.

Også frakt

– Per nå er det fortsatt strenge reiserestriksjoner til USA. Inntil det kommer lettelser vil etterspørselen være på et så lavt nivå at det ikke blir satt opp flyvninger på ruten. Derfor er vi også nødt til å skyve på datoen, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff, til flysmart24.

Langrutene også til SAS har det til felles at de ikke bare er basert på passasjertrafikk, men har også et solid innslag med frakt.

Dette er det i dag gode priser på, og det har gjort at selskapet har kunnet opprettholde flyvninger fra København til bl.a. New York, Washington og San Francisco. Mye av frakten er norsk laks som sendes med trailer til Kastrup for så å flys til Nord-Amerika.

Tok forbehold

SAS har likevel valgt å utsette oppstarten av ruten fra Oslo til Newark, noe selskapet gjorde oppmerksom på kunne bli nødvendig da gjenåpningen av den ble kunngjort i begynnelsen av februar.

SAS har også varslet oppstart av direkteruten fra Oslo til Miami. Det skjer fra november av.

I går kunne flysmart24 fortelle at Norwegian har kansellert det meste av utenlandsruter i april og dels i mai. Dette var ruter som selskapet skulle gjenoppta, etter kun å ha fløyet innenriks i siden i fjor høst.

Flere kutt

Også SAS må kutte i det fremlagte tilbudet, bekrefter pressesjef John Eckhoff:

– I dag flyr vi et minimumstilbud både innenriks og til utlandet.  Etter at myndighetene frarådet utenlandsreiser frem til 15. april har vi utsatt noen direkteflyvninger fra Norge til utlandet. Vi opprettholder de fleste destinasjonene i det planlagte trafikkprogrammet, men i enkelte tilfeller vil de reisende fra Norge eventuelt fly via Arlanda eller København, sier han.

Avventer reiseråd

Direkte fra Norge flyr SAS til København, Stockholm, London, Malaga, Las Palmas, Alicante, Kiev og Aberdeen (SVG).

– Vi avventer nå nye reiseråd fra norske myndigheter og vil eventuelt gjøre en gradvis opptrapping gjennom april, mai og juni – og da som vanlig basert på etterspørsel, sier Eckhoff.

Utenriksdepartementet sa til flysmart24 for en uke siden at det ikke er klart ennå når nye reiseråd vil kunne komme, men at myndighetene ikke vil fortsette å advare mot utenlandsreiser lenger enn nødvendig.