Ultra-ortodokse nektet å sitte ved siden av kvinne på fly

Mennene nektet å sitte sammen med en kvinne på flyet hos EasyJet. Nå får saken konsekvenser. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Husker du historien om de ultra-ortodokse mennene som nektet å sitte ved siden av en kvinne på fly, og der kabinbesetningen tillot at andre passasjerer flyttet seg slik at mennene ble tilfredsstilt?

To ganger skjedde det på samme selskap. Nå har sakene fått etterspill.

Flysmart24 omtalte hendelsene, som fant sted på et fly fra det britiske lavprisselskapet EasyJet, på rute fra Tel Aviv til London Luton.

Erkjenner diskriminering

Etter mange måneder har kvinnen nå fått et hemmelig beløp i erstatning fra selskapet for måten deres ansatte taklet saken på.

Hun gikk til sak mot selskapet etter å ha opplevd samme behandling to ganger.

Flyselskapets ledelse tar samtidig kraftig selvkritikk og erkjenner at kvinnen ble utsatt for en kjønnsdiskriminerende adferd og har endret instruksen for ansatte for å hindre flere slike episoder, skriver den britiske avisen The Independent.

Hoppet over stolryggen

Den ene saken fant sted i 2019 og kvinnen hadde kjøpt et midtgangssete. Da to påstigende menn, som skulle sitte på de to nærmeste sete, oppdaget dette, nektet de. De ville av religiøse årsaker ikke sitte sammen med en kvinne som ikke var i deres nærmeste familie.

Den ene, en gutt, reagerte med å klatre over stolryggen og sette seg på raden bak kvinnen for å unngå kontakt. Han ba deretter andre menn om å flytte seg til setene ved siden av henne, noe kabinpersonalet medvirket til.

Kvinnen sa i etterkant at hun følte seg både opprørt og ydmyket over måten saken ble løst på.

Fikk støtte

Det samme skjedde noen måneder senere, på samme selskap og samme rute. Også da ble saken løst ved at andre menn, som ikke var ultra-ortodokse, flyttet seg til setene ved siden av kvinnen.

Da hun valgte å gå til sak mot selskapet og kreve erstatning, fikk hun støtte fra Israel Religious Action Center. De jobber mot det de oppfatter som en voksende trend i Israel som har den konsekvens at den legitimerer det å segregere kvinner i det offentlige rom.

Skal avvises

Ved siden av å betale kvinnen erstatning, har EasyJet forsikret at selskapet har en policy som sier at krav om flytting, som de hendelsene som kvinnen ble utsatt for, skal avvises.

– Vi tar dette veldig alvorlig. I tillegg til å kompensere (….) for hennes erfaring, vil EasyJet endre opplæringen og fornye retningslinjene for mannskapet for å forhindre at dette skjer i fremtiden, heter det i en uttalelse.